- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Житло для учасників АТО

В  області 5109 бійців отримали статус учасника бойових дій. Більше половини потребують покращення житлових умов. Із них 260 офіційно перебувають на квартирному обліку. Таку статистику навів під час “круглого столу” щодо забезпечення житлом учасників АТО в межах модернізації державних і місцевих житлових програм керівник Центру допомоги учасникам АТО в Полтавській області Валерій Довженко.
У роботі зібрання взяли участь представники влади, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву з Полтавщини, Харківщини, Івано-Франківщини.
– За останні чотири місяці кількість бійців, які перебувають на квартирному обліку, зросла більше, ніж удвічі. Тому Полтавська облдержадміністрація спільно з регіональним управлінням Держмолодьжитла розробили регіональну програму забезпечення учасників АТО помешканнями в будинках, які вже здані в експлуатацію та які будуватимуть. Обрали оптимальний механізм допомоги – часткову фінансову підтримку в розмірі 50 відсотків за рахунок співфінансування з обласного й місцевих бюджетів, – розповів начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Панков.
Таким чином, половину вартості житла оплачуватимуть обласний і місцевий бюджети (по 25 відсотків кожен), іншу половину – одержувач помешкання.
Директор Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла Олена Алєксєєва зазначила, що розроблена програма розрахована на два роки. Завдяки їй планується забезпечити оселями 52 бійців.
За словами Валерія Довженка, обласний Центр допомоги учасникам АТО провів три тематичних опитування. Відповідно до їх результатів 47 відсотків від загальної кількості опитаних учасників АТО готові брати участь у згаданій програмі, 12 відсотків зацікавлені програмою пільгового молодіжного кредитування, а 28 відсотків категорично відмовляються від участі в програмах і чекають безкоштовного житла. Зауважимо, що в програмі пільгового молодіжного кредитування можуть взяти участь бійці АТО, не старші за 35 років, себто молодь за законодавством. У програмі “50 на 50” вік не обмежений. Чимало бійців зацікавлені в отриманні кімнати в гуртожитку.
Логічно постало питання фінансової спроможності підтримки програми, зокрема здатності місцевих бюджетів виплатити 25-відсоткову частку від вартості житла. Представники міст обласного значення відповіли: зможуть спрямувати відповідні кошти, але це вдалося б зробити набагато легше, якби не доводилось із місцевих бюджетів фінансувати ПТУ.
Щоб уникнути непорозумінь, пояснити особливості програми її безпосереднім учасникам – бійцям АТО, присутні на “круглому столі” вирішили провести виїзні зустрічі працівників регіонального управління Держмолодьжитла, Центру допомоги учасникам АТО з демобілізованими бійцями. Дієві пропозиції внести до обласної програми, узгодити її з профільною комісією обласної ради, а потім представити остаточний варіант на розгляд депутатів на черговій сесії обласної ради.
– Впевнений, що відповідну частину коштів для реалізації цієї програми з обласного бюджету виділимо, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]