- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Солдатська служба і наука перемагати

Із збірного пункту Полтавського обласного військового комісаріату урочисто проводжали майбутніх військових, котрі уклали контракт на службу в Збройних силах України. “З початку року ми вже втретє відправляємо кандидатів на військову службу за контрактом до навчальних центрів Збройних сил України, де вони пройдуть підготовку чи перепідготовку та будуть направлені до військових частин для подальшого проходження служби. Сьогодні це більше 100 чоловік, серед них – п’ять жінок. На перший квартал поточного року перед нашою областю поставлене завдання укласти 670 контрактів. Наразі військові комісаріати області до військових частин уже направили 400 майбутніх військовослужбовців”, – розповів заступник обласного військового комісара підполковник Едуард Бородай.
Він наголосив, що на службу в зону проведення АТО потрапляють не усі контрактники, а тільки особовий склад тих частин, які виконують там військові завдання. Серед майбутніх контрактників близько 20 відсотків – колишні учасники АТО.
38-річний Сергій Франківський із Пирятина уже рік за мобілізацією відслужив у зоні АТО, виконував бойові завдання під Костянтинівкою на Донеччині. Тепер колишній заступник командира взводу планує  повернутися у свій бойовий підрозділ уже контрактником. І хоч дружина категорично проти цього, адже залишається з однорічною крихіткою на руках, та чоловік непохитний: “Ми маємо замінити тих хлопців, котрі уже рік в епіцентрі військового конфлікту. Я не можу спокійно сидіти вдома, знаючи, що там мої побратими чекають заміни. Ми все-таки маємо досвід…”
19-річний Геннадій Петришин із Карлівки такого досвіду не має, але службу в армії обрав свідомо. Майбутній контрактник розповів, що отримав спеціальність слюсаря з ремонту автомобілів та електрогазозварника, але мріє стати військовим. “Зараз я їду в навчальний центр “Десна”, а служити хочу в артилерійських військах. Батьки поставилися до мого вибору з розумінням. Планую підписати контракт на 5 років, а потім піти навчатися у військовий заклад, щоб здобути вищу освіту”.
Нині професія військового користується попитом, але відбирають до армії лише найкращих. Едуард Бородай зауважує, що лише одному із п’яти бажаючих кандидатів вдається пройти перевірку. Хтось не проходить за станом здоров’я, хтось – морально не готовий служити. Матеріальне забезпечення військових нині сприяє поповненню армійських лав. Адже мінімальна зарплата військовослужбовця за контрактом складає 7 тисяч гривень. Служба в “гарячих точках” оплачується вище.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]