- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Син гордиться своїм батьком

Романа Діллера в Решетилівському районі знало багато людей. Його, 35-річного мешканця Шкурупіївки, поважали за щиру душу, веселу вдачу, людяність, працелюбність, доброту. Коли почалися військові дії в зоні АТО, він 31 липня 2014 року одним із перших наших земляків пішов служити за контрактом до Збройних сил України. 10 днів проходив школу випробування у військовій частині на Дніпропетровщині, а вже 11 серпня в складі 93-ї механізованої бригади потрапив у село Грабське Донецької області – у саме пекло збройного конфлікту.
У страшні серпневі дні боїв під Іловайськом Роман був у вирі жорстокої битви. Кожного дня рідні з тривогою чекали від нього вісточок. І він вранці та ввечері шукав хвилинку, щоб дати про себе знати. Хоч про Іловайський котел не сказав ні слова. Востаннє, пригадує дружина Ілона, зателефонував 29 серпня. Розмова була короткою, поцікавився, як вдома справи. І це була остання звістка від Романа – чоловіка, батька, сина, брата. Потім зв’язок припинився…
Якось приїхали у Шкурупіївку троє хлопців, котрі служили з Романом, і сповістили, що він загинув, рятуючи пораненого товариша, коли виходили з оточення. Нібито в авто, в якому їхали бійці, влучив снаряд. Хоча мертвим нашого земляка не бачили.
І потяглися для рідних та всіх, хто знав Романа, довгі місяці невідомості. Ніхто не хотів вірити у найгірше. Адже він завжди був вправним, впевненим у собі, життєлюбом, вмів знаходити виходи з будь-яких ситуацій. Жевріла надія, що живий. Були версії, що потрапив у полон. Родина довго шукала свого солдата, було багато зустрічей із керівництвом частини, побратимами. Навіть зверталися до “ясновидців”.
…Та коли рідні поїхали на генетичну експертизу до Дніпропетровська, куди доставляли тіла невпізнаних бійців, то вона підтвердила: в могилі на алеї Героїв на Краснопільському кладовищі у Дніпропетровську захоронений воїн Роман Олександрович Діллер (під номером 633), який загинув у серпні 2014 року.
Указом Президента України за особисту мужність і високий професіоналізм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі старший сержант Роман Діллер нагороджений орденом “За мужність» III ступеня (посмертно). Днями голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця, голова районної ради Іван Писаренко та районний військовий комісар Сергій Новоселя вручили дружині загиблого Героя Ілоні Юріївні та синові-п’ятикласнику Еріку нагороду, якої удостоєний наш земляк. Вони пообіцяли всіляко підтримувати родину, зичили витримки і сили усім рідним, близьким Романа, підкреслили, що син має гордитися своїм татком, справжнім захисником України, Героєм, котрий є і завжди буде прикладом мужності й незламності українського воїна.

Любов ПІДГІРНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]