- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Мир красі земній”

Таку назву має авторська виставка, що відкрилася днями в Кременчуцькій міській художній галереї. Експозиція складається з більш ніж сотні робіт двох авторів – члена Кременчуцької міської організації Національної спілки художників України, художника Володимира Яковлєва та фотохудожника Ігоря Носова.
У центрі творчої уваги знаних у Кременчуці митців, які працюють в різних техніках і жанрах, – краса мальовничого наддніпрянського краю. Сюжети для своїх картин і фотоілюстрацій, що склали основу спільного виставкового проекту, автори черпають на берегах славетного Дніпра, видивляються на безкраїх луках, знаходять на міських засніжених й освітлених весняним промінням міських вулицях.
У день відкриття виставки художник Володимир Яковлєв приймав вітання із 75-річчям. Поздоровити автора, відомого в Кременчуці й за його межами, прийшли колеги по творчому цеху, друзі, знавці творчості.
– Завдання художника – не тільки зобразити натуру, а й передати власні емоції, які вона викликає, – зазначив Володимир Михайлович. – Тож коли люди посміхаються, дивлячись на картини, або ж замислюються – це для художника є свідченням того, що йому вдалося те, чого він прагнув.
Образотворчим мистецтвом Володимир Яковлєв захопився ще в дитинстві:
– Пам’ятаю, як у дитсадочок, де я перебував ще зовсім малим, приїхав художник – оформляти тіньові навіси на майданчиках. Він малював казкових героїв, а я ходив за ним, немов прив’язаний. В школі пізніше оформляв стінгазети, навчався в ізостудії, в армії брав звільнення і йшов малювати етюди…
Кожні п’ять років кременчуцький художник Володимир Яковлєв влаштовує персональні виставки. Цьогорічна вражає різноплановістю образів і технік передачі натури. Серед робіт, представлених в експозиції, – пейзажні акварелі, квіткові натюрморти, портрети, зображені олією на полотні й картоні, а також ескізи мозаїки, вітражних робіт і розпису, що прикрашають приміщення різних установ і культурних об’єктів Кременчука, Комсомольська, інших населених пунктів.
У фотоетюдах Ігоря Носова відображена тендітна краса рідного краю. Фотографувати він почав у 10 років. Першим фотоапаратом майбутнього майстра фотографії була старенька “Весна”. Із 1967 року він працював фотографом на Кременчуцькому заводі дорожніх машин, пізніше був кореспондентом радіомовлення, працював художником Полтавського художньо-виробничого комбінату й ніколи не розлучався із фотокамерою, увічнюючи на плівку мальовничі куточки рідного краю, своїх земляків.
– Дуже люблю фотографувати дітей, особливо тоді, коли вони посміхаються. Ще мене надзвичайно надихає своєю таємничою красою вечірній Кременчук, – поділився секретами своєї творчості Ігор Носов.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]