- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Весняно-польові роботи розпочалися

Як перезимували озимі культури, як іде підготовка до проведення комплексу весняно-польових робіт – ці питання розглядалися на Всеукраїнській селекторній нараді.
Зазначалося, що ситуація на озимому полі Харківської, Дніпропетровської, Полтавської та інших областей залишається складною. Аграрії країни загалом недосіяли восени близько мільйона гектарів озимих зернових культур (посіяно понад 7 мільйонів гектарів). Майже на 600 тисячах гектарів озимого клину не отримано сходів. Тож обсяг весняно-польових робіт збільшиться щонайменше на 1,7 мільйона гектарів. А це додаткове фінансове й ресурсне навантаження. Водночас значно скорочено пряму та непряму (пільговий режим оподаткування) державну підтримку аграріїв. За результатами досліджень перезимувало від 94 до 100 відсотків озимини, хоча на значних площах рослини слабкі, а посіви зріджені. У доброму й задовільному стані – посіви на 67 відсотках наявних площ.
У південних регіонах України комплекс весняно-польових робіт стартував у середині лютого з підживлення озимих культур. Рівень забезпечення посівним матеріалом становить 90 відсотків, міндобривами – на 75 відсотків. На селекторній наголошувалося на нинішньому здешевленні вартості міндобрив, у залежності від категорії, на 20–40 відсотків проти минулорічних цін.
***
В області практично розпочався комплекс весняно-польових робіт. Аграрії на понад 30 тисячах гектарів провели підживлення озимих культур по мерзлоталому грунту, зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. З урахуванням пересіву озимих площ до посіву в області підлягає понад один мільйон гектарів. Із 270 тисяч гектарів озимого клину сходи є на 66 відсотках площ. Але в доброму й задовільному стані посіви лише на половині цих площ. Досліджені моноліти показали, що практично вся озимина, навіть та, яка ввійшла в зиму в стадії шильця, – жива. Якщо погода не підведе, озимі культури відновлять вегетацію, і є надія на непоганий майбутній урожай. Стосовно підготовки до весняно-польових робіт зазначалося, що 90 відсотків насіння вже доведено до посівних кондицій. Міндобривами аграрії забезпечені лише на 66 відсотків. Рівень забезпечення пально-мастильними матеріалами – понад 80 відсотків. “Селянам нині не вистачає 800 мільйонів гривень для проведення комплексу весняно-польових робіт, але сподіваємося, що вдасться забезпечити ці кошти за рахунок банківських кредитів і аграрних розписок”, – зазначив Сергій Фролов.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]