- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Світлі вчинки – то наші мечі”

Минулої середи, в день народження національного Пророка Тараса Шевченка і за сумною іронією історичної долі нашого народу в день судилища в російському Донецьку Ростовської області над Героєм України Надією Савченко, яка стала втіленням мужності та незламності нашої нації в новітній історії, у багатьох куточках України й за кордоном відбулися акції на її підтримку та з вимогою до Росії негайно звільнити українських політв’язнів. Це вже друга за останні дні хвиля громадянських ініціатив на захист української льотчиці, яка є також народним депутатом України й делегатом Парламентської Асамблеї Ради Європи. Активно приєдналися до руху й полтавці.
Сотні людей зібралися 9 березня в Полтаві на площі перед адмінбудівлею на Жовтневій, 45, багато з них тримали в руках плакати з написами “Свободу Савченко”, її світлини й присвячені героїні вишивки з цитатами з безсмертних творів Великого Кобзаря та Лесі Українки.
Розпочалася акція спільним виконанням Державного Гімну України. Перед тим, як зазвучали його величні слова, ведучий зібрання, голова Полтавського осередку Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” Ігор Кіянчук попросив кожного зважити на те, що українська героїня другий рік  поспіль сміливо промовляє їх в обличчя ворогу, в застінках ФСБ.
На момент акції полтавці вже знали, що чергове судилище над Надією Савченко закінчилося демонстрацією страшної сутності російського “правосуддя”, що змучена її мама просить журналістів більше розповідати про знущання з доньки у тюрмі народів – Росії, що рідним, українським лікарям і консулам заборонили відвідувати Надію, а мужня льотчиця і водночас тендітна жінка, підступно викрадена зі своєї країни окупантами, продовжує надзвичайно небезпечне сухе голодування. (Коли верстався номер, стало відомо, що Надія припинила сухе голодування на прохання Президента України та мільйонів співвітчизників, які хвилюються за її життя і чекають повернення героїні в Україну). Ігор Кіянчук зачитав текст звернення до світової спільноти від українських громадян щодо вимог до путінської Росії про негайне звільнення політв’язнів. У поіменному списку прозвучали відомі й невідомі широкому загалу українські та кримськотатарські прізвища бранців.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко зазначив, що приєднався до зібрання не як посадова особа, а як представник полтавської громади, й наголосив, що від того, чи вдасться нині українцям відстояти Надію Савченко, залежатиме ставлення до всієї нашої нації. Із патріотичними промовами на зібранні виступили також ініціаторка його проведення Ірина Особік, народний депутат України Юрій Бублик, засновник благодійного фонду  “Полтавська громада разом” Віра Маслак, інші небайдужі громадяни. Доки полтавці ставили підписи під листом на підтримку згаданого звернення, яке є свідченням нашої готовності захищати найсміливіших представників нації, з імпровізованої сцени звучали непереможні у викритті російського самодержавного, шовіністичного свавілля поезії Тараса Григоровича Шевченка.
Згадалися й поетичні рядки незабутнього Павла Грабовського: “Сміле слово – то наші гармати. Світлі вчинки – то наші мечі”, видатного Каменяра – Івана Франка: “Слова – полова, але огонь в одежі слова – Безсмертна, чудотворна фея, Правдива іскра Прометея”.
Ми можемо згадувати ще безліч поезій, які матеріалізуються в дію. Коли ж уже дії наших політиків будуть достойні свого народу і нашої справжньої національної еліти?..

Вікторія КОРНЄВА
Максим СИКАЛО (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]