- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Створено обласне відділення Конфедерації вільних профспілок

У  Полтаві створили обласне відділення Конфедерації вільних профспілок України. Це – новий крок до побудови конструктивного соціального діалогу між працівниками, роботодавцями і владою, переконаний голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець. “Ми пропонуємо побудувати соціальний діалог на Полтавщині як один із найефективніших у нашій державі. Конфедерація тісно спілкується з депутатами Європарламенту, світовими інвестиційними організаціями, урядами різних країн. І тут для області відкриваються великі можливості, насамперед у сфері впровадження дієвого профспілкового руху європейського взірця. Ми маємо можливість запозичити кращий досвід незалежного профспілкового руху, зокрема й США. Тому на перший з’їзд Полтавського обласного осередку Конфедерації вільних профспілок України прибув директор програми Центру солідарності Американської федерації праці – Конгресу виробничих профспілок Трістан Масат”, – зазначив Михайло Волинець.
“Саме незалежні профспілки – це запорука розвитку демократії у державі. Ми готові всіляко допомагати вашій молодій організації, особливо на першому етапі, у справі налагодження тристороннього діалогу”, – запевнив Трістан Масат. Він наголосив, що фахівці Центру солідарності Американської федерації праці проведуть для полтавців низку семінарів, тренінгів, а також надаватимуть юридичну та технічну допомогу щодо нормативних напрацювань у відповідності із міжнародними законодавчими актами з прав людини.
На першому з’їзді обласного відділення КНПУ було обрано керівника організації – депутата обласної ради Олександра Трухіна. На прес-конференції він повідомив журналістам, що обласне відділення вже налічує 1000 членів із 28 первинних організацій профспілок. “Тепер ми починаємо структуризувати цю систему. Формування сильних, а головне – незалежних профспілкових організацій – запорука прозорої діяльності підприємств на Полтавщині. Наше завдання – це захист працівників, дотримання трудового законодавства, чесна виплата заробітних плат. На з’їзді представники первинних профспілкових організацій розповіли про актуальні проблеми працівників. Ми спробуємо змінити підходи до вирішення гострих злободенних питань та знайти конструктивні рішення”, – зазначив Олександр Трухін.
Створення об’єднання незалежних профспілок активно підтримали керівники області. І вже виділене приміщення для роботи активу обласного осередку КНПУ в адміністративній будівлі за адресою: вул. Жовтнева, 45.
* * *
Голова обласної ради Олександр Біленький  під час зустрічі із  лідерами Конфедерації вільних профспілок України висловив сподівання, що співпраця саме з вільними профспілками допоможе вирішити одну із проблем, що гостро стоїть в області вже не перший рік – заборгованості із виплати заробітних плат. На сьогодні вона складає 37 мільйонів гривень. При цьому більше половини боргів – 19,4 мільйона гривень – на економічно активних, працюючих підприємствах. “Вільні профспілки, які дієво захищатимуть інтереси робітників, допоможуть нам вчасно реагувати на економічні проблеми підприємств і продуктивно їх вирішувати, знаходити компроміси”, – зазначив Олександр Біленький.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]