- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бути чи не бути Будинку ветеранів у Глобиному

Днями це наболіле питання вкотре піднімалося в Глобинській районній раді за участю першого заступника голови обласної ради Євгенія Холода.
Перш ніж розпочати пленарне засідання, учасники зібрання оглянули приміщення, в якому ініціативна група планує відновити роботу Будинку ветеранів, який мав назву “Громадська організація “Соціальний захист “Турбота”. Кілька років тому тут уже функціонував цей заклад, де жили кілька десятків одиноких стареньких. Жили у злагоді й теплі. Обслуговуючий персонал забезпечував їм повноцінне харчування, якісну медичну допомогу, належні побутові умови. Але… раптом з’явилася чи то на обласному, чи то на місцевому рівні сумна, можна сказати, жорстока, ініціатива. Мовляв, утримувати подібні заклади місцевій владі немає вигоди. Пояснювали це не зміною влади, а тим, що на той час бюджет міської ради тріщав по всіх швах, а подати руку допомоги пацієнтам, аби вижити в такій ситуації, не захотіли депутати міськради шостого скликання. Коментували такий немилосердний вчинок тим, що обласні будинки ветеранів були повністю не укомплектовані. Швидко вирішили закрити глобинський будинок, персонал відправили у безстрокову відпустку, а підопічних, під стогони і сльози стареньких, перевезли у Вишняки та Копили – в інші райони. До речі, Святилівський і Манжеліївський будинки ветеранів збереглися. Працюють у Глобинському районі подібні установи у Градизьку, Пронозівці, Гриньках.
З ініціативи районної ради ветеранів, персонально голови Івана Калениковича Мошляка уже зроблений ремонт приміщення, газового опалення, водопостачання, поставлені зручні ванни, душові, туалети.
– Перше враження після огляду поки що не відкритого будинку для одиноких людей похилого віку позитивне, – сказав, відкриваючи нараду, Євгеній Холод. – Переконався, що ініціативна група працює плідно. На мою думку, вселятися до нього можна раніше другого півріччя нинішнього року. Ми зібралися обговорити питання про обов’язкове відкриття будинку ветеранів, а не відмову від нього. Вважаю, що такий заклад у Глобиному потрібен.
Про своє бачення проблеми розповів міський голова Станіслав Джусь:
– Витрати на утримання Будинку ветеранів міський бюджет не веде. Цей заклад повинен фінансуватися за рахунок державних коштів. Однак міська рада не відмовляється від допомоги в його утриманні. З другого півріччя, за умови перевиконання дохідної частини бюджетів, ми готові взяти посильну участь у цій справі. Наші спеціалісти звернулися за консультацією до компетентних обласних установ соціального захисту. Нам пояснили, що на утримання Будинку ветеранів потрібен
1 мільйон 268 тисяч гривень. Глобинська громада такої суми не має. Адже в міський бюджет закладені кошти на безкоштовне перевезення автобусами пенсіонерів, на харчування дітей, фінансування школи мистецтв, утримання дитсадків, шкіл, вуличне освітлення, ремонт доріг. Найефективніший вихід – створення громадської організації, яка б концентрувала спонсорські, благодійні кошти для цієї мети.
– Пріоритетом розвитку Глобинського району мають бути дитинство і старість наших жителів, – сказав голова райдержадміністрації Василь Вакуленко. – Підтримую голову районної ради ветеранів Івана Калениковича Мошляка, розумію гостроту проблем, що звалилися на міського голову. Треба докласти всіх зусиль, аби 1 липня відкрити у Глобиному Будинок ветеранів. У районі є певна сума – 12 мільйонів гривень перевиконання. Частину треба використати для допомоги одиноким пенсіонерам. У майбутньому районний бюджет вільних коштів, напевне, не отримає, бо на 57 відсотків зменшаться надходження від цілої групи податків.
Голова ради ветеранів ВП “Глобинський цукрозавод” ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Григорій Петренко запропонував відвідати Градизький будинок ветеранів, який діє завдяки спонсорським і добродійним внескам, та запозичити досвід.
– Від держави грошей ми не отримаємо, бо така допомога надається установам, де живуть більше 50 осіб. Такої кількості людей у нашому закладі не розмістимо, – зазначив він.
Керівники районного підрозділу праці і соцзахисту населення та фінансового управління Наталія Шебедя та Світлана Замогильна погодилися з необхідністю відновлення роботи Будинку ветеранів у Глобиному.
– Треба бути милосердними, – наголосив Іван Мошляк. – Не забалакувати проблему, не тиснути аргументами, що обмаль коштів у бюджетах. Будинок ветеранів повинен працювати.
Підсумовуючи, Євгеній Холод наголосив на тому, щоб міська й районна ради прийняли програми соціального захисту і допомоги в утриманні Будинку ветеранів. Для цього треба утворити громадську організацію на кшталт “Турботи”, призначити керівника з представників громадськості, а з боку обласної ради буде надана відповідна допомога.

Іван СОРОКАПУД
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]