- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як запобігти екологічній катастрофі

Під головуванням Ігоря Горжія у селі Максимівка Кременчуцького району відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Було розглянуто звернення Недогарківської сільської об’єднаної територіальної громади щодо критичного стану берегоукріплення Кременчуцького водосховища у межах села Максимівка.
У засіданні взяли участь перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Роман Товстий, керівники профільних служб, представники місцевої влади.
За інформацією обласного управління водних ресурсів, протяжність берегів Кременчуцького водосховища в межах Полтавської області становить понад 156 км, з них 10,2 км – у Кременчуцькому районі. Майже 44 км берегів потребують термінового захисту. Це, зокрема, стосується й ділянки берега довжиною 5,35 км біля села Максимівка. Ще у 2010 році обласна рада виділила з фонду охорони навколишнього природного середовища області кошти для виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво берегоукріплень у межах Максимівки. Документацію виготовили, проте за браком фінансових ресурсів проведення берегоукріплень так і не було розпочато. Тож з часом проблема лише загострилася.
“Щороку вода по два-три метри, а іноді й сім метрів, змиває прибережну смугу. Берегоукріплення не проводяться, бо немає коштів. Якщо найближчим часом не вирішити цю проблему, то матимемо екологічну катастрофу”, – зазначила голова Недогарківської сільської об’єднаної територіальної громади Віра Пащенко.
На сьогодні, зважаючи на проведений перерахунок кошторисів у поточні ціни, вартість будівельних робіт зросла майже у чотири рази і становить
23 млн грн. Необхідно провести повторну експертизу проекту.
Попри складнощі у вирішенні цього соціально значимого питання, комісія підтримала місцеву громаду в її прагненні якнайшвидше укріпити ділянку берега водосховища, адже від цього залежить безпека довкілля та життєдіяльності людей.
Голова комісії Ігор Горжій зауважив, що означену проблему потрібно вирішувати спільними зусиллями обласної ради, облдержадміністрації, громади.
“Кошти для побудови берегоукріплення залучатимемо із обласного, місцевого та Державного бюджетів, – зазначив заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Роман Товстий. – Маємо виконати це максимально швидко та ефективно”.
“Стратегія вже є, будемо працювати”, – підсумував перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод.
Депутати ухвалили повторно розглянути дане питання на засіданні комісії після доопрацювання.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]