- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Новий проект із профілактики найнебезпечніших хвороб

Робоча поїздка до Полтави представників Бюро ВООЗ в Україні та Міністерства освіти і науки України була пов’язана з тим, що Полтавщина увійшла до сімки областей, у яких впроваджуватиметься спільний проект Бюро ВООЗ в Україні й Швейцарської агенції розвитку та співробітництва “Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні”. Минулого місяця голова облдержадміністрації Валерій Головко підписав розпорядження про реалізацію на Полтавщині цього проекту. Уже створено також і обласну міжвідомчу робочу групу, яка опікуватиметься просуванням справи. Окрім медиків, до її складу ввійшли представники обласної влади, департаментів облдержадміністрації, громадських організацій, мас-медіа.
У рамках робочої поїздки міжнародних та столичних фахівців в обласній клінічній лікарні відновного лікування та діагностики відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з впровадження проекту. У ході зібрання наголошувалося на актуальності профілактики неінфекційних захворювань для нашої країни й Полтавщини зокрема. Адже до переліку цих недуг належать ті, що найчастіше вкорочують життя українцям: серцево-судинні та онкологічні, цукровий діабет, а також хронічні хвороби органів дихання. Наприклад, у нашій області найпоширенішою причиною смерті (69,5%) є хвороби системи кровообігу.
Якщо порівнювати ситуацію із серцево-судинними захворюваннями в Україні та в Євросоюзі, то українці стають їх жертвами набагато частіше, зазначила керівник проекту Джері Маквіні. За її словами, робота в проекті буде напруженою, однак чекати швидких результатів не варто. Досвід інших країн дозволяє сподіватися на найперші їх “паростки” через п’ять років, загалом же на досягнення завдань проекту знадобляться десятиліття. Позитивним для України є те, що в пілотних областях впроваджуватимуться уже випробувані в інших країнах, тобто найефективніші, заходи.
Націлений на профілактику проект передбачає передусім широку інформаційно-просвітницьку кампанію серед населення, яка б змусила українців сприймати тютюнопаління, малорухливість, підвищений рівень холестерину в крові, високий кров’яний тиск як ризики до розвитку захворювань із летальними наслідками. У межах проекту передбачені, зокрема, спеціальні тренінги для медиків з питань раннього виявлення неінфекційних захворювань, а також просвітницькі заходи в школах, оскільки доведено, що шкідливі звички набуваються переважно в підлітковому віці.
Від Бюро ВООЗ в Україні на засіданні виступили менеджери Наталія Король та Денис Денисенко, ситуацію в області з неінфекційними захворюваннями проаналізував директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, освітній напрям проекту презентувала заступник начальника відділу департаменту МОН України Світлана Фіцайло. Учасники зібрання обговорили розрахований на березень–травень цього року робочий план із впровадження проекту в нашій області.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]