- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сергій МАМОЯН: “Потрібна інвентаризація діючих родовищ”

“Зоря Полтавщини” започатковує цю рубрику, щоб допомогти полтавській громаді детальніше ознайомитися з роботою вищого самоврядного органу області, сприяти відкритості його роботи. Ми представляємо очільників усіх десяти постійних депутатських комісій обласної ради, поставивши кожному з них однакові запитання.
   Постійну депутатську комісію обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр очолює Сергій Чолоєвич МАМОЯН (“Партія простих людей Сергія Капліна”).
– Сергію Чолоєвичу, які пріоритети роботи очолюваної Вами комісії?
– На першому ж засіданні комісії, 20 січня, ми прийняли принципове рішення: потрібно змінити порядок надання погоджень обласною радою на розробку надр на території Полтавщини. Адже діючий порядок дозволяв отримувати такі погодження структурам, які навіть не мають відповідних ресурсів, не ведуть господарської діяльності. При цьому претендують на сотні квадратних кілометрів полтавських земель. Нечітко прописаний механізм розрахунку коштів, що закладаються в соціальні угоди з територіальними громадами.
Роботи попереду чимало. Скажімо, облрада погоджувала багато спецдозволів різним фірмам, при цьому площі, на які вони претендували, часто співпадали. Іноді – на 95 відсотків! Щоб цього не повторювати, у затверджений нами план роботи комісії внесено амбітне завдання: провести інвентаризацію діючих родовищ. Адже фактично 27 відсотків полтавських земель уже роздано під видобуток вуглеводнів, надано 101 дозвіл на користування надрами. Ліцензії вже діють, хоча площі не завжди розробляються.
Наша ідея – створити загальнодоступний реєстр родовищ, щоб одразу було видно, кому і які дозволи надано, які родовища – перспективні.
Вже маємо власні напрацювання, є порозуміння з громадською радою. Є потужні фахівці у складі комісії – заступник директора Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Дмитро Спатар, директор компанії “Нафтогазсервіс”, що в місті Гадяч, Анатолій Попельнюх, який цій галузі присвятив усе трудове життя. Олег Діденко – аграрій, але на землях, де він працює, проводиться видобуток корисних копалин. Мій помічник Віталій Козій 14 років працював у цій галузі. Вже долучені інші спеціалісти, адже юридичної роботи також чимало.
Багато моментів – незрозумілі. Наприклад, у кінці минулого року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України про зміни до деяких законодавчих актів, у тім числі й щодо порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами. Ці зміни дозволяють роздавати ліцензії без погодження з облрадою, інспекцією з праці. Механізм відтепер такий: Державна комісія з геології та надр присилає електронною поштою заявку на погодження, а обласна рада за певний термін повинна скликати сесію, щоб дати або не дати це погодження. Якщо ж просто промовчали, це вважається мовчазною згодою. Тож виходить, що нам вказуватимуть навіть те, коли депутатам збиратися на сесію?
Як голова профільної комісії, я був учасником наради в Києві з питань паливно-енергетичного комплексу за участю представників більшості регіонів України. Всі обласні ради збурені, констатують, що у них фактично відібрали і повноваження, і надходження. Адже віднедавна ренту для видобувників вуглеводнів значно підвищили, але при цьому слово “вуглеводні” виключили з переліку корисних копалин, із яких рента потрапляє до обласного бюджету. Таким чином за 9 місяців 2015 року від нафтогазового комплексу Полтавської області до загального фонду бюджету України надійшло понад 8 мільярдів гривень. З цих грошей ні сільські, ні районні, ні обласний бюджети не отримали жодної копійки!
– На Вашу думку, чи впливають партійні інтереси на прийняття рішень?
– Інтереси “Партії простих людей Сергія Капліна” не можуть іти врозріз з інтересами громади. Вони співпадають, тому на прийняття рішень можуть впливати лише позитивно.
– Як буде налагоджено контроль за виконанням ухвалених рішень?
– Протягом тижня перед останньою сесією обласної ради відбулося три засідання комісії. Фіскальна служба звернулася до нас із листом про несплату 170 мільйонів гривень рентних платежів ТОВ “Цефей”, яке працює, добуває газ. Несплата ренти – це недодані кошти на пенсії, зарплати лікарям, учителям. Призупиняти дію спеціального дозволу ПАТ “Укргазвидобування” не зовсім правильно, адже видобутий газ постачається на соціальні потреби, побутовим споживачам. Тому на сесії ініційовано та прийнято звернення до всіх установ та органів, які мають важелі впливу на злісних неплатників. До речі, за інформацією представників фіскальної служби, напередодні 3-ї сесії Полтавської обласної ради 7-го скликання вказане ТОВ “Цефей” вперше сплатило 8 мільйонів гривень ренти. Тобто надрокористувачі перестають нехтувати рішеннями органів місцевого смоврядування, а це вже перші позитивні результати нашої роботи.
Наразі створюємо спільну робочу групу із залученням депутатів нашої комісії та комісії з питань екології та раціонального природокористування для вивчення дотримання екологічних норм, виконань програм робіт та укладання соціальних угод. Будемо проводити виїзні засідання. Вже розглядали питання надрокористувачів, які у Сенчанській сільській раді Лохвицького району намили острови, “втекла” річка, пересохло русло. Ці виїзні комісії контролюватимуть у тому числі й виконання рішень нашої комісії.
– Який досвід слід зберегти з попередніх каденцій ради, що нового хочете запропонувати колегам-депутатам?
– Є діюча постанова, згідно з якою працювала комісія, є напрацьовані апаратом контакти з підприємствами цієї галузі, які будемо використовувати. В апараті обласної ради можна почерпнути багато досвіду щодо того, як і кому надавалися погодження раніше. Новостворена робоча група сформована саме на підставі існуючого порядку діяльності, але хочеться зробити його більш зрозумілим. Одне з головних завдань – боротьба з монополією Держгеонадр за повернення обласним радам повноважень при наданні спеціальних дозволів на користування надрами. І, звісно, за надходження певного відсотка від ренти до місцевих бюджетів.
– Розкажіть коротко про себе.
– Народився 1 квітня 1984 року в селищі Каракерт (Вірменія). У 2002 році закінчив загальноосвітню середню школу № 316 у Києві, згодом – Київський Славістичний університет за фахом “Міжнародні відносини”. Керівник ТОВ “МАЛДС груп” (село Велика Круча Пирятинського району). З серпня минулого року очолюю Всеукраїнську громадську організацію “Побудуємо майбутнє”. Член політичної партії “Партія простих людей Сергія Капліна”.
Одружений, виховую двох синів і доньку. У вільний час займаюся спортом: загальнофізичною підготовкою, граю у футбол із друзями.

Print Friendly, PDF & Email [1]