- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На шляху до громадської безпеки, контрактної армії та легальних зарплат

Голова обласної державної адміністрації Валерій Головко провів розширену нараду з головами районних державних адміністрацій та міст області, керівниками правоохоронних структур, інших силових відомств. Спектр питань порядку денного торкався широких напрямків суспільного життя: від безпеки громадян до формування контрактної армії. У зібранні взяв участь голова обласної ради Олександр Біленький.
Поліції допомагатимуть новітні засоби
У Полтаві встановлять камери спостереження вже незабаром. Як доповів очільник головного управління Національної поліції в області Олег Бех, це заплановано у рамках пілотного проекту “Безпечне місто”. На черзі – територія Полтавщини, що дозволить слідкувати за станом публічної безпеки та належним чином реагувати на правопорушення. Олег Бех закликав представників місцевого самоврядування максимально сприяти встановленню відеокамер і “кнопок тривожного виклику” у громадських місцях населених пунктів.
Щоб знизити кількість правопорушень, особливо в сільській місцевості, поліція спільно з керівниками районів планують створити для інспекторів “Будинки шерифа». Таким чином правоохоронці зможуть жити безпосередньо на території, за безпеку якої відповідають, мати техніку та засоби для оперативного реагування. Також посадовець розповів про стан правопорядку на Полтавщині з початку року, хід реформування правоохоронного відомства.
Як зазначив голова ОДА Валерій Головко, наскільки безпечно почувається людина за місцем проживання, настільки ефективно працює, якісно відпочиває.
Контрактна служба є альтернативою мобілізації
Про сприяння комплектуванню Збройних сил України особовим складом на контрактній основі доповідав тимчасово виконуючий обов’язки обласного військового комісара Сергій Манжос. Найгостріші проблеми оприлюднили районні військові комісари. Зокрема говорили про те, що колишні приміщення райвійськкоматів передані на баланс місцевих рад, роздані й перепрофільовані. Тому подекуди фахівцям відомства ніде навіть поговорити з людьми, не те що дотримуватися вимог, наприклад, збереження секретної документації. Матеріальна база втрачена. Голова облдержадміністрації пообіцяв особисто перевірити умови роботи військових комісаріатів по всій області. Також у ході обговорення прозвучало, що сільські та селищні голови погано працюють з оповіщення, а іноді навіть шкодять роботі військового відомства, проведенню мобілізації. Тим часом, за інформацією спецслужб, і в нашій області також працює російська розвідка. Зі сходу країни надходить багато зброї, з’являються сумнівні особи. Усіх, хто володіє інформацією про подібні речі, просять повідомляти правоохоронців. Голова ОДА закликав представників місцевої влади з підвищеною відповідальністю поставитися до безпеки України. Окремо йшлося про надання шефської допомоги військовим підрозділам ЗСУ. Адже волонтери вже вичерпують можливості, та й не можна перекладати на них обов’язок влади.
Легальна зарплата – розвиток територій
Про це доповідав виконуючий обов’язки начальника головного управління Державної фіскальної служби в області Борис Сидоров. На жаль, повноваження служби обмежені, без працівників поліції керівники підприємств не йдуть навіть на спілкування. Хоча свою методику виявлення тіньових робочих місць фахівці мають.
Голова обласної ради Олександр Біленький поцікавився процесом детінізації виробничих процесів. Скажімо, якщо на заводі легально лише копає глину екскаватор та реалізується цегла, то зрозуміло, що увесь процес її виготовлення – у тіні. Валерій Головко запропонував перш ніж застосовувати силові важелі – поговорити з бізнесом відверто.
Тривожну статистику озвучила директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. Чимало людей працюють у нелегальному секторі. Кожен п’ятий безробітний, старший 45 років, не має 15 років страхового стажу, тобто не матиме права на пенсію за віком, бо працювали без трудових договорів. Вона запропонувала ініціативу пілотного проекту в області – отримати дозвіл на необхідні обстеження спеціальною робочою групою.
Також на нараді аналізувалася діяльність центрів із наданя адміністративних послуг.
Олександр Біленький повідомив, що є перспектива на державному рівні зрушити з мертвої точки питання перевезень пільговиків: в тім числі й завдяки полтавським ініціативам у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, у якому на це передбачена субвенція місцевим бюджетам.
На нараді було порушено ряд інших актуальних питань життєдіяльності області.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]