- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Візьму я бистрі лижі, полину, наче птах”

На гірськолижний комплекс “Сорочин яр”, що в Петрівці Полтавського району, з’їхалися 80 дітлахів із нашої та Херсонської областей, щоб спробувати власні сили в гірськолижному спорті. 10 команд по вісім юних спортсменів взяли участь у відкритому спортивно-масовому заході з популяризації зимових видів спорту серед дітей “Олімпійське лелеченя”, організованому обласним відділенням Національного олімпійського комітету України.
– Проводимо конкурс для школярів 5–6 класів уже третій рік поспіль, традиційно присвячуючи його старту вищих змагань. Так, 12 лютого 2016 року розпочалися ІІ зимові юнацькі Олімпійські ігри в норвезькому місті Ліллехаммер, – розповіла директор Полтавського обласного відділення НОК України Інеса Гетьман.
У програмі заходу – конкурс малюнка на тему зимових Олімпійських ігор, вікторина на знання згаданої першості, а також випробування на лижах – “Гіганти слалому”.
– Найперше завдання – навчити початківців правильно падати, щоб не травмуватися, – зазначив директор ДЮСШ імені О. Бутовського, президент обласного осередку Федерації лижного спорту України Сергій Дорош. – На жаль, в області ми – єдина гірськолижна школа, в районах подібних немає. Проте кількість прихильників зимових видів спорту серед дітей трішки збільшилась.
Змагання “Гіганти слалому” відбувалися на коротенькій навчальній трасі завдовжки 150 метрів. Випробування, до речі, на час та якість катання.
DSC_0030 [1]– Для дітей, які дотепер не стояли на гірських лижах і вперше спробують власні сили в такому виді спорту, це достатня дистанція, – повідомила Інеса Гетьман. – На тих, хто закінчив випробування, чекає розважальна програма – катання на тюбінгу.
На відкритий захід уже вдруге приїхали дві команди з Херсонської області, представники Зінькова, Кременчука, Новосанжарського, Кобеляцького, Кременчуцького, Лубенського районів. Змагання відбувалися протягом двох днів: першого – “відкаталися” дві команди, а другого – вісім.
– Цей захід має на меті навчити дітей їздити на лижах, долучити їх до занять зимовими видами спорту, аби потім, повернувшись додому, дітвора ділилася враженнями з друзями, зацікавлювала ровесників, – додала Інеса Гетьман.
Втретє взяли участь у зимовому “Олімпійському лелеченяті” вихованці Зіньківської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №1. 2015-го посіли першу загальнокомандну сходинку. Разом із їхнім вчителем фізкультури Сергієм Яненком супроводжував школярів і колишній наставник Віктор Пономаренко, який нещодавно після 36 років роботи в школі завершив педагогічну кар’єру, але досі долучається до фізичного виховання підростаючого покоління.
– Шкода, що лижній підготовці не приділяють уваги – вона виключена зі шкільної програми, а раніше ми могли одночасно забезпечити спортінвентарем три-чотири класи. Тепер відповідних уроків немає, бо зими малосніжні й спорядження дороге. Щоправда, великий ентузіаст, тренер Василь Лавро окремо готує дітей до лижних перегонів. Вони виборюють перші місця в області, – розповів Віктор Пономаренко.
Незважаючи на проблемну ситуацію із заняттями зимовими видами спорту, переможний кубок у загальнокомандному заліку вибороли юні лижники із Зінькова, а призерами стали дві команди з Херсонщини. У вікторині й конкурсі малюнка кращими теж стали зіньківчани, а в “Гігантах слалому” – учні Чорнобаївського НВК із Білозерського району Херсонської області. Переможців і призерів нагородили кубками, медалями й дипломами Національного олімпійського комітету.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]