- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дім для мами полеглого солдата

Технічну документацію на житловий будинок з госпспорудами та земельною ділянкою в селі Тури Решетилівського району вручили Світлані Миколаївні Кирилюк – мамі загиблого на сході України нашого земляка Олександра Кирилюка. 22-річний учасник АТО поліг смертю Героя 30 липня 2015 року під час виконання бойового завдання в селі Новолуганське Артемівського району Луганської області. З почестями похований у Першому Лимані.

Питання про надання житла родині полеглого на війні захисника України почали вирішувати в районі із серпня, керуючись Постановою Кабінету Міністрів від 20.05.2015 р.           № 348 щодо порядку та умов надання субвенції з Держбюджету на будівництво (придбання) житла для сімей військовослужбовців, які брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов. Дія постанови поширюється на маму покійного бійця, Світлану Миколаївну Кирилюк.
Світлана Миколаївна перебувала на квартирному обліку в Лиманській Першій сільській раді, оскільки власного житла не мала. Власник помешкання, в якому родина проживала тимчасово, вимагав звільнення житла. На виконання вищеназваної постанови з кінця літа в районі взялися за вирішення проблеми. Керівником кількох підрозділів обох гілок районної влади, державних установ довелося пройти складний шлях від пошуку житла аж до виготовлення технічної документації та впорядкування фінансових проблем.
Підходяща оселя знайшлася в селі Тури: з комунікаціями (газ, вода), підсобними приміщеннями (літня кухня, погріб, гараж), городом. Вартість помешкання з оформленням усіх документів – 92 тисячі гривень. Передбаченої законодавством компенсації з Держбюджету виявилося замало, долучили також можливості Лиманської Першої сільської ради.
…Для вручення документів на будинок мамі полеглого солдата прибули всі причетні представники служб, організацій. Не стримував хвилювання голова райдержадміністрації Роман Перепелиця, звертаючись до Світлани Миколаївни. Адже жодні матеріальні допомоги не замінять матері загиблого сина. Придбане для неї житло має стати свідченням вдячності решетилівців за мир і спокій, відстоюючи які згинув на війні Олександр Кирилюк. Голова райради Іван Писаренко згадав відомий вислів: “Ніхто не забутий, ніщо не забуте”, який треба наповнювати реальним змістом на пам’ять про тих, хто віддав життя за Батьківщину.
Світлана Миколаївна була щиро зворушена допомогою. “Тепер мені буде не соромно прийняти у своїй власній господі внуків”, – сказала вона. У Олександра Кирилюка залишилося двоє малолітніх діток. На приміщенні Першолиманської школи, де навчався полеглий боєць, на його честь встановлюється меморіальна дошка.

Іван ЦИГАН
Журналіст

 

Print Friendly, PDF & Email [1]