- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зміни в оподаткуванні спричиняють напругу

Наслідки впровадження змін до Податкового кодексу України в частині спеціальних режимів оподаткування агропромислового комплексу розглядалися на Всеукраїнській селекторній нараді.
Зазначалося, що згідно із нововведеннями до Податкового кодексу виробництво зернових і технічних культур оподатковуватиметься в пропорції 15 на 85 відсотків (85% доходів аграріїв – до Держбюджету, 15 – на спецрахунки сільгосппідприємств), тваринництво – із розрахунку 20 на 80. Тут 80 відсотків доходів від виробництва молока та м’яса залишатиметься в господарстві, а 20 – відраховуватиметься в Держбюджет. Також наголошувалося, що Мінагрополітики послідовно відстоювало необхідність збереження спецрежиму оподаткування аграрного бізнесу. Певний шанс того, що ситуація ще може змінитися для аграріїв на ліпше, залишається, оскільки у Верховній Раді зареєстровано 3 законопроекти, де пропонується повернутися до пільгового оподаткування, яким воно було до 1 січня 2016 року.
– Відповідно до чинного з 1 січня податкового законодавства, якщо в тваринницькому секторі аграрії області з акумуляцією коштів виграватимуть 250 мільйонів гривень, то в рослинництві загалом можуть втратити 2,5 мільярда гривень, – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.
Загалом же, за його словами, податкове навантаження на аграріїв за трьома видами податків (єдиний податок, ПДВ і єдиний соціальний внесок) значно зросте. Сергій Фролов навів такий приклад: якщо в 2015 році (за 2014-й) підприємствами агробізнесу було перераховано до бюджету 800 мільйонів гривень, то за поточний 2016 рік такі перерахування складатимуть приблизно 2 мільярди 600 тисяч гривень. Відсотків на 20 – 40 має зрости й орендна плата за землю. Тож якщо в 2014 році аграрії області отримали 2,5 мільярда гривень прибутку, то в подальшому, при набутті чинності нинішніх змін до Податкового кодексу, вони працюватимуть з мінімальною ефективністю.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]