- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

За снігами – морози…

Зима вкотре продемонструвала свою красу і могутність, безпорадність профільних служб і місцевої влади. Полтавці  опинилися в умовах надзвичайної ситуації, залишилися без проїзних доріг, хліба, медичної допомоги… Дякувати Богові, що на цей раз обійшлося без аварій на тепло- і електромережах…
Спекотна зима оперативних служб
Майже півтори сотні одиниць техніки ДП “Полтавський облавтодор” цілодобово чистили головні дорожні магістралі. Допомагали сільгосппідприємства, обласні комунальні підприємства та підрозділи ДСНС області. Але затори все одно утворювалися, а автомобілі грузли.
Протягом двох діб рятувальні підрозділи області звільнили із снігових заметів 740 одиниць техніки та надали допомогу майже 1200 особам. Особливо тривожно сприймалися повідомлення про те, коли у снігові пастки потрапляли автомобілі швидкої допомоги. Зафіксовано більше 20 таких випадків. Так, приміром, у Семенівському районі застряг автомобіль швидкої допомоги. В ньому перебувала вагітна жінка. На виклик виїхали тамтешні рятувальники, вони витягли автомобіль, але, зважаючи на обставини, доставили жінку до райлікарні пожежним автомобілем.
А в село Ливенське Новосанжарського району через замети швидка до породіллі не встигла. 31-річна жінка вночі вдома народжувала без лікарів. Допомагав лише чоловік. Лікарі, які нагодилися через певний час, забрали до лікарні і маму з немовлям, і їхнього батька. Та знову без пригод не обійшлося – карета швидкої застрягла у заметі. Тоді покликали рятувальників. Вони своїм автомобілем прокладали шлях, а швидка допомога їхала позаду. Так до районної лікарні гуртом і добралися.
У Кобеляцькому районі о третій годині ночі швидка із Білицької лікарні везла в райцентр хвору трирічну дитину і потрапила в снігову пастку. Знову визволяли рятувальники.
Поліцейські на автошляхах активно допомагали автомобілістам вибиратися із снігових заторів. Крім того, дільничні інспектори, звітують у ГУ НП у Полтавській області, обійшли домівки людей, котрі могли залишитися безпорадними у складній ситуації, і при необхідності допомогли справитися із побутовими негараздами.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко наголосив, що у ці критичні дні всі оперативні служби працюють у посиленому режимі, до ліквідації наслідків снігопадів залучена наявна в області техніка. “Керівники районів щочотири години звітують про стан справ у районах і несуть персональну відповідальність за стан доріг у районах”, – зазначив голова ОДА.
Полтавська влада іспит негодою провалила
У Полтаві хурделило дві доби. На ранок вівторка в обласному центрі стався транспортний колапс. На заметені снігом дороги про виїзд легкових автомобілів не могло бути і мови. Тролейбуси вранці містом курсували лише частково. На нечищені дороги не змогли виїхати маршрутні великогабаритні автобуси. Тому полтавці на роботу могли добратися лише автобусами дрібних приватних перевізників, а це лише 10 відсотків усього автопарку міських перевізників. У ранкову годину пік через аварію на дорозі зупинилися ще й тролейбуси. Такого у Полтаві не було ніколи: хто не зважувався усе місто долати пішки, той штурмом брав поодинокі автобуси.
Віддалені від центру райони взагалі залишилися відрізаними від світу. Громадський транспорт туди не ходив. Деякі таксисти зважувалися їхати, але лише за потрійним тарифом.
Містяни нарікали на комунальників і владу. Дехто захищав комунальників, адже люди працювали цілодобово. Але що можуть вдіяти зо три десятки тракторів, які залишилися в комунальному автопарку, коли Полтава потопає у снігу?.. Свої послуги пропонували приватники – за 400 гривень за годину роботи трактора.
З огляду на таку критичну ситуацію на офіційних веб-ресурсах облдержадміністрації та обласної ради оприлюднено звернення голови облдержадміністрації Валерія Головка та голови обласної ради Олександра Біленького до міських, селищних і сільських рад, а також до Полтавського міського голови та депутатів міської ради, у якому керівники області закликали міський актив припинити політичні чвари і негайно вжити дієвих заходів, які б вивели обласний центр із соціального колапсу, спричиненого безпорадністю місцевої влади.
Зима позицій ще не здає
За дві доби в області випала півторамісячна норма снігу. Та зима готує нові випробування. Услід за снігом до нас ідуть сильні морози. Як зазначив директор Українського гідрометеоцентру Микола Кульбіда, із 23 січня очікується зниження температури повітря до –13…–19 градусів у нічні години. А 24 січня варто очікувати –24 градуси. “25–26 січня буде послаблення морозу на 5–10 градусів, але, починаючи з 27–29 січня, будуть знову дуже низькі температури, – зазначив Микола Кульбіда. – Уночі температура становитиме –20…–25 градусів на Лівобережжі та у центральних областях, а на решті території України очікується від –13 до –19 градусів”.
Від минулого понеділка на Полтавщині удвічі збільшили кількість пунктів обігріву. Наразі їх нараховується 81 – підрозділів ДСНС, органів місцевого самоврядування та обласної організації Товариства Червоного Хреста України.
Поліцейські також акцентують увагу автомобілістів, що на стаціонарних постах “Чутове”, “Лубенський”, “Сухинівка” водії можуть відпочити, зігрітися, дізнатись про стан доріг в області.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]