- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Свята мучениця Тетяна

Ім’я Татіана дуже давнє і в перекладі з грецької означає “упорядниця, засновниця”. В історії християнства воно позначене подвигом святої мучениці Тетяни. 25 січня православні віряни вшановують її пам’ять.
На світ вона з’явилася в Римі в кінці другого століття в багатій і знатній родині, яка належала до таємних християн. З дитячих років батьки брали доньку на богослужіння, які відбувалися вночі в катакомбах. Досягнувши повноліття, Тетяна вирішила присвятити себе Церкві. За палку віру в Бога й вияв великої жертовності до хворих, нужденних та сиріт її причислили до чину дияконис. Серед обов’язків Тетяни було готувати жінок та дівчат до святого хрещення.
Під час посилення гонінь на християн її захотів бачити префект Рима Ульміян, оскільки дізнався про віру дівчини в Христа. Спочатку він пропонував молодій красуні відступитися від своїх переконань, але та була непохитною. Коли її привели в храм Аполлона, щоб примусити принести жертву ідолу, Тетяна молилася – і несподівано стався землетрус, ідол впав і розбився, а частина храму завалилася і придавила багатьох жерців.
Розлючені язичники почали катувати нескорену. Втім, залишаючи її кожного вечора побитою, з переламаними кістками, на ранок зустрічали повністю здоровою. Її віра творила чудеса, а кати не хотіли із цим миритися. Вони змушували Тетяну поклонитися Діані та іншим язичницьким богам в ідольських храмах, але ці статуї падали й розбивалися. З кожним днем покарання для святої ставали жахливішими, а людей, які, вражені силою її віри й Божим заступництвом, визнавали себе християнами, невпинно більшало. Щоб припинити цю боротьбу, в Римі було видано наказ обезголовити мученицю. Так само розправилися і з її батьком. Загинула свята 12 (25 за н. с.) січня 226 року.
У церковному календарі цей день присвячений ушануванню пам’яті подвижниці, в храмах звершується Божественна літургія, під час якої підносяться молитви до святої мучениці Тетяни. У світському житті день її пам’яті став (із ХVIII століття) святом студентів. З Росії традиція вшанування святої Тетяни як покровительки студенства поширилася і серед українців. У радянські часи свято відзначалося веселими гуляннями, без жодних згадок про подвиг мучениці-християнки. Сьогодні священики в проповідях закликають вірян пам’ятати, як багато століть тому звичайна дівчина, виявивши непохитність у любові до Бога й добровільно зазнавши смертних страждань, сподобилася стати святою.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]