- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Від великого снігу – до великої води та щербатого льоду

Щедрий сніг, що йшов на Полтавщині протягом усіх Різдвяних свят, через потепління швидко перетворився на кригу, калюжі та брудне снігове місиво. Тому мешканці краю стали заручниками “морів” та “снігової каші”. Вона всюди – у дворах, на тротуарах, на проїжджій частині вулиць… Причому змішана разом з піском та брудом.
Коли доведеться шубовснути в калюжу чи брести брудним місивом, одразу виникає запитання – чому б снігоприбиральній техніці не згорнути усе те із доріг, допоки тримається відлига, щоб воно не перетворилося на льодові брили, шпичаки? Та це, вочевидь, запитання риторичне. А звичайні громадяни, як завжди, страждають від такої бездіяльності комунальних служб, місцевої влади.
Приміром, у Кобеляках через незадовільне прибирання доріг від снігу тала вода пішла у приватні двори, підтопила сараї та погреби. Про це журналістам розповіла депутат тамтешньої міської ради Наталія Бородіна.
За її словами, повністю затоплена дорога, що веде до навчально-виховного комплексу №1. Дітям неможливо дістатися школи. Вулиці райцентру затоплені. У Кобеляках з дороги знесло вантажівку, котра перевозила нові автомобілі.
У Кременчуці ситуація подібна. Вулиці перетворилися на озера, які неможливо безпечно переїхати, а надто перейти.
Загалом відлига не посприяла подіям, адже протягом двох днів, коли трималися плюсові температури, бійці рятувальних підрозділів області виїжджали за викликами і визволили зі снігових заторів майже три десятки вантажівок та три автобуси, у яких загалом було майже 50 пасажирів.
Поліцейські б’ють на сполох. Відлига, що прийшла на зміну сильним морозам та снігопадам, спричинила ожеледицю на дорогах. А ще – сильний туман. Тож у Головному управлінні Національної поліції в Полтавській області закликають автомобілістів в умовах ожеледиці та недостатньої видимості рухатися з увімкненим світлом фар чи протитуманними ліхтарями, користуватися пасками безпеки, дотримуватися безпечної дистанції, правил маневрування, не перевищувати швидкість, під час зупинки обов’язково вмикати аварійну світлову сигналізацію.
В обласному центрі ситуація на дорогах критична, і полтавці вкрай обурені тим, що доводиться бродити суцільною брудною сніговою кашею. Комунальники не справляються. Начальник КП “ЖЕО № 2” Олександр Ландар розповів журналістам, що 270 двірників Полтави працювали понаднормово, аби встигнути до настання морозів розчистити тротуари, і попросив допомоги у громадян.
“Люди працюють з шостої ранку і до п’ятої вечора, поки не стемніє. Але все одно не встигаємо впоратися із значним об’ємом робіт. Тому краще було б, якби мешканці вийшли і допомогли. Раніше так і було — вийшли, розчистили проходи до під’їздів і пішли на свою роботу”, – зазначив Олександр Ландар. Частина полтавців справді не залишалася осторонь ситуації і свідомо бралася за лопати. І все ж на ранок 14 січня сталося те, що й очікували. Дороги і тротуари населених пунктів області перетворилася на небезпечні ковзанки. Двірники, небайдужі власники крамниць та офісів знову взялися посипати тротуари: хто – піском, а хто – сіллю. У травмпунктах традиційно різко збільшилася кількість пацієнтів. Зима триває. Вона, за традицією чиновників, приходить для них несподівано. І цілком закономірно для платників податків – із повною торбою проблем, незручностей, а то й із аваріями та травмами. Ну що ти скажеш тій зимі?..

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]