- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Мріють крилами з туману лебеді рожеві…”

Літературно-мистецька спільнота Лубенського району щороку традиційно збирається у Біївцях на малій батьківщині Василя Симоненка. Цього року витязю молодої української поезії виповнився б 81 рік. Та прожити йому судилося всього 28… Те, що Василь Симоненко устиг написати за коротке життя, піднесло його на вершини визнання. Творча спадщина талановитого поета і журналіста – десятки віршів, казок, новел, кілька збірок і чимало публіцистичних нарисів.
Учасники зібрання поклали квіти до меморіальної дошки на фасаді хати, де народився поет. Присутніх привітав голова районної ради Григорій Угляниця. Голова РДА Іван Дзус подякував сільській громаді за збереження пам’яті про видатного земляка. Сільський голова Ніна Остапенко зазначила, що в 2015-му, оголошеному на Полтавщині роком Василя Симонека, за кошти районного бюджету зроблено ремонт меморіальної хати. Місцеві поети прочитали Симоненківські й власні твори.
За словами голови літоб’єднання імені Олеся Донченка при газеті “Лубенщина”, головного редактора видання, члена НСПУ Олександра Міщенка, лубенці не лише зберігають літературну славу поета-шістдесятника, а й примножують її. Впродовж багатьох років проводиться конкурс читців творів Василя Симоненка серед учнівської та студентської молоді. Запроваджено творчі відзнаки його імені.
Лауреатів журналістської премії, заснованої Лубенським медіа-клубом, нагородили в приміщенні хати-музею. Ними стали журналістка з Полтави Марина Франчук, кореспондент МТК “Лубни” Олександр Назарець, журналіст Олександр Тарасенко (посмертно). Разом виконавши “Лебеді материнства”, шанувальники поезії поклали вінок до пам’ятника поету, встановленого, як повідомили в райдержадміністрації, у 2005 році за сприяння родини Григорія Тараненка, студентського та викладацького колективів ПНПУ імені В.Г. Короленка і громади села.
Вечір пам’яті продовжився у Тарандинцівській школі, яка носить ім’я Василя Симоненка і де упродовж 18 років діє музей поета. Гостей вітали директор школи, заслужений учитель України Микола Кадука, Тарандинцівський сільський голова Анатолій Тітенко. Звучав у запису голос Василя Симоненка, учні прочитали його вірші. Керівники району вручили відзнаки лауреатам літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка 2015 року, заснованої Лубенською районною радою. Переможцями стали в номінаціях: “Література і публіцистика” – поет Анатолій Устименко; “Мистецтво і монументальна скульптура” – художник Володимир Мірошниченко.

Валентина ПЕТРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]