- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Проект “ПогляДоторк”

На Полтавщині завершилася 10-річна спільна археологічна експедиція Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка і Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Її результати учасники експедиції представили у краєзнавчому музеї. “У Клюсівці Новосанжарського району відкопали поселення епохи неоліту і аж до скіфського часу, в Сторожовому Чутівського району дослідили 23 кургани епохи бронзи і пізньосарматського часу, в Лютенці Гадяцького району виявили церкву та нашарування ХVІІ століття, а в межах Полтави відкопали цілий пласт полкового міста, – розповіла про результати досліджень доцент кафедри історії України ПНПУ ім. В.Г.Короленка Оксана Коваленко. – 3250 днів у полі, майже три тисячі нових експонатів, переданих до музейних фондів, у дослідженнях взяли участь 650 студентів і науковців. За цими цифрами – ціле життя”.
Поряд зі світлинами полтавських науковців і дослідників у проекті “ПогляДоторк” демонструються й численні гербарії. “Саме на Полтавщині збереглася найбільша після Асканії-Нової ділянка степових рослин, які не змінюють ареалу більш ніж тисячу років. Плануємо цими рослинами засіяти виведені із землекористування чотири кургани в Сторожовому”, – наголошує Оксана Коваленко.
Проект “ПогляДоторк” отримав саме таку назву, бо, крім можливості розгледіти експозицію, пропонує торкнутися, потримати в руках артефакти минувшини.

Print Friendly, PDF & Email [1]