- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Підзвітність, відповідальність, ефективність

Ефективний адміністративно-територіальний устрій, субсидіарність, тобто вирішення питань на тому рівні, де це найбільш прийнятно, перехід повноважень, ресурсів та відповідальності у громади, дієві виконкоми обласних і районних рад, стратегічне планування розвитку регіону – це та багато іншого пропонують розробники змін до Конституції. І все ж нині в цій царині більше запитань, ніж відповідей.

Обговорити можливі зміни до Конституції України в частині децентралізації влади зібралися нещодавно керівники місцевого самоврядування, виконавчої влади, науковці, представники зацікавлених громадських організацій.
Організували інформаційний захід обласна державна адміністрація, обласна рада спільно з програмою USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, яку реалізує Фонд “Східна Європа” в рамках меморандуму між Адміністрацією Президента України та Фондом щодо сприяння розробці і впровадженню реформ в Україні.
Чому частина народних депутатів сумнівається і не хоче голосувати за зміни – пояснив координатор програми “РАДА”, кандидат економічних наук Ігор Парасюк: багато хто бачить проблеми з повноваженнями на окремих територіях Донецької і Луганської областей. Але впровадження там військово-цивільних адміністрацій, яких немає на інших територіях, – це вже особливий вид управління. Парламентарі ведуть дискусії й навколо посади префекта – призначеної людини, яка, за пропонованими змінами, має здійснювати нагляд за додержанням законів на відповідній території. У разі прийняття змін місцеві держадміністрації мають бути ліквідовані.
На Полтавщині створено 12 об’єднаних територіальних громад, зазначив перший заступник голови ОДА, депутат обласної ради Андрій Пісоцький. Виникають питання з майном, реєстрацією, фінансами тощо. У тому, що виділені дотації таки дійдуть до громад, запевнив народний депутат України Павло Кишкар. Експертна підтримка проведення реформи становить 170 мільйонів євро, проектне супроводження – 1 мільярд доларів. Люди зауважують: мовляв, якщо закриється лікарня, село вимре, але село вимирає не тому, що проводиться децентралізація, а тому, що воно вже вимирає два десятки років, зазначив він.
На місцях треба формувати пакети якісних проектів на певну суму, які реально можна впровадити. Нині рівень їх написання й подання слабкий, експерти готові допомогти користуватися новими інструментами управління, відзначалося на зібранні.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]