- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хорол-річка не та …

Про перспективи й проблеми збереження і використання меліоративних систем, меліорованих земель та профілактику пожеж на торфовищах Полтавщини, обговорені фахівцями за “круглим столом” в облдержадміністрації, “Зоря Полтавщини” розповіла в публікації “Наслідки глобального потепління і локальної недбалості” 4 грудня ц.р. Фахівці продовжують працювати над вирішенням названих проблем. Нині в цій сфері намітилися зрушення. Так, за дорученням голови обласної державної адміністрації, у Глобинській РДА провели виїзну нараду, де йшлося про профілактику пожеж на торфовищах у заплаві річки Хорол та про підвищення її водності.
Думками обмінялися керівник обласного управління водних ресурсів Володимир Фомичов, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олександр Ткаченко, керівники міжрайонних підрозділів водного господарства, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, сільські голови. Відзначалося, що цьогорічна посуха призвела до загрози майбутньому врожаю озимини та найвищого рівня пожежонебезпеки.
Проблеми нестачі води через зниження рівня підземних вод та відсутності опадів дають привід для напрацювання невідкладних заходів. Кілька років поспіль влітку заплава річки Хорол у Семенівському і Глобинському районах перетворюється на місце надзвичайної ситуації, горіння торф’яників. Спеціалісти відзначили: аби зібрати необхідну для пожежогасіння кількість води і поліпшити зволоженість заплавних земель у літньо-осінній період, необхідно впровадити ряд заходів на річці Хорол та Біляківському водосховищі. Зокрема поповнити запаси води під час весняної повені; покращити технічний стан існуючих шлюзів-регуляторів на каналах осушувально-зволожувальної системи; обстежити та розчистити канали; зробити перекати з місцевих будівельних матеріалів на магістральному каналі.
Виконання цих заходів можливе при залученні коштів суб’єктів господарювання та бюджетів усіх рівнів, повідомили в департаменті екології та природних ресурсів ОДА. Обласне управління водних ресурсів клопотатиметься про включення реконструкції шлюзу-регулятора №4 осушувально-зволожувальної системи річки Хорол у Глобинському районі до Переліку природоохоронних заходів для фінансування із обласного бюджету за рахунок коштів екологічного податку в 2016 році.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]