- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Святий Миколаю, пошли світлу долю козацькому краю”

Хоч зима ще не вповні й світ лише жде співучої снігової завії, діти вже поринули у її дивотворення. Традиційно двері в казку відчинили для них батьки, поклавши чарівної ночі гостинці від Святого Миколая під подушки. До тих же дітлахів, які зустрічали свято не вдома, а в лікарняних та інтернатних закладах, завітало багато гостей із подарунками й добрими побажаннями – керівники області, представники громадських і волонтерських організацій, військові, творчі колективи.
За давніми українськими звичаями, з нагоди великого християнського свята приємні несподіванки від громади чекали на тих, хто зазнав у своєму юному віці гірких втрат. У наш час це, передусім, діти загиблих Героїв – захисників України, а також діти з родин вимушених переселенців. Не обділив Святий Миколай увагою і здібних хлопчиків та дівчаток, які прославляють своїми талантами нашу рідну Полтавщину. Найяскравішим акордом початку зимових свят стало феєричне відкриття головної ялинки міста.
Гостинці для маленьких пацієнтів
Минулої п’ятниці, у переддень свята Миколая Чудотворця, цікава вистава з казковими героями, яскраві пакунки з солодощами та вітання від гостей привнесли позитивного різноманіття у лікарняні будні сотень дітлахів. Зокрема педіатричне відділення №2 обласної дитячої клінічної лікарні, у якому нині проходять лікування 35 хлопчиків та дівчаток, відвідав голова обласної ради Олександр Біленький. Окрім традиційних солодких гостинців маленькі пацієнти отримали новенький дитячий посуд для їдальні. Олександр Біленький зауважив, що надалі потрібно відмовлятися від практики дарувати дітлахам стандартні набори солодощів, натомість варто цікавитися побажаннями батьків.
Зразковий театр масових видовищ “Полтавські балаболки” Малої академії мистецтв імені Раїси Кириченко розвеселив дітвору казкою Віктора Сердюка “Таємниця різдвяних подарунків”. Усі охочі познайомилися з казковими героями ближче й пограли в ігри.
У рамках обласної акції “Святий Миколай крокує Полтавщиною” до маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення Полтавської міської клінічної лікарні та дитячого відділення обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру завітав у гості перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький. Він побажав діткам якнайшвидше подолати хворобу й повертатися додому здоровими. Подарунки й розваги підбадьорили малечу й додали святкового настрою.
Сюрпризи на сценах театрів
Весело, гамірно й затишно провели час дітлахи, для яких з нагоди Дня Святого Миколая гостинно відчинив двері Полтавський академічний обласний театр ляльок. Тут влаштували свято для 250 хлопчиків та дівчаток із різних куточків області, які перебувають на обліку в службах у справах дітей. Це – сироти, вихованці дитячих будинків сімейного типу, діти загиблих Героїв АТО та інші юні полтавці, які опинилися у складних життєвих обставинах. До свята їм подарували виставу “Кіт у чоботях”, цікаву ігрову програму та солодкі гостинці.
Серед численних відвідувачів театру ляльок були цими днями також юні глядачі з села Потічок Решетилівського району. Для них святкову поїздку до Полтави подарувала громадська організація “Патріоти Решетилівщини”, яку очолює голова обласної ради Олександр Біленький. Допитливі юні потічани побували в чарівному світі театру ляльок уперше. До 25 грудня заплановано відрядити у творчу поїздку ще 5 автобусів із дітьми з сільської місцевості.
Не менш насичена програма святкових днів вирує і в Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М. В. Гоголя. На його сцені вже вп’яте відбувся підсумковий концерт кращих учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) області за участю симфонічного оркестру під орудою народного артиста України Віталія Скакуна. Із вітальними словами до юних талантів звернувся заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, голова Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Голуб, архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. Владика Федір розповів дітям історичні відомості про Святого Миколая, наголосивши, що Чудотворець усе своє життя присвятив служінню людям. А також нагадав, що талант зобов’язує старанно й самовіддано працювати на шляху постійного вдосконалення.
У 2014 – 2015 навчальному році 143 юних представники нашої області вибороли на творчих конкурсах найвищих рівнів звання абсолютних переможців. У рамках свята “До Миколая на гостини – всі таланти Полтавщини” діти отримали грамоти та солодкі подарунки.
Цього ж дня в Полтавському художньому музеї (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка Фонд захисту і підтримки талановитих дітей імені Анатолія Кукоби нагородив переможців і лауреатів конкурсу з образотворчого мистецтва “Малюю планету – малюю майбутнє моєї країни”.
Прекрасний подарунок отримали й талановиті дітки з Карлівського району. В селі Федорівка до свята відкрили новий хореографічний зал для учасників місцевого танцювального колективу “Ритм”. Участь в урочистостях взяв голова обласної ради Олександр Біленький.
Головна ялинка і будиночок Чудотворця
Сотні дорослих зі своєю малечею прийшли минулої п’ятниці надвечір на Театральну площу, щоб стати свідками передноворічного дива – запалення яскравих вогників на головній ялинці міста, 21-метровій пухнастій красуні, убраній святковими кульками й гірляндами. Гостей розважали казкові персонажі, пісенні й танцювальні колективи. Діти охоче приєднувалися до цікавих конкурсних змагань і отримували призи. Участь у церемонії відкриття головної ялинки Полтави взяв міський голова Олександр Мамай. Новорічна красуня засяяла чарівними вогниками.
У День Святого Миколая справді чудесний подарунок очікував на містян від Полтавського батальйону небайдужих. Біля Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП відкрилася резиденція Чудотворця. У невеликому “будиночку”, прикрашеному ззовні гірляндами, а зсередини – незліченним розмаїттям новорічної атрибутики, чекає на відвідувачів сам Святий Миколай. Поважний чоловік у золотистому вбранні, з бородою і добрими іскорками в очах – точнісінько як образ з ікони Чудотворця, яка розміщена в резиденції на почесному місці. Хлопчики та дівчатка можуть порадувати надзвичайного гостя віршиками, а він за те наділить їх подарунками. Небайдужі мають змогу виявити милосердя, придбавши якісь милі дрібнички та солодощі на влаштованому тут благодійному ярмарку. Гроші волонтери збирають у скриньку з емблемою “Команда небайдужих”, їх витратять на потреби бійців АТО та на допомогу малозабезпеченим.
У буденні дні навідати Чудотворця можна з 15-ї до 19-ї години, а у вихідні й святкові – з 10. 30 до 19-ї.
Гостини в особливих родинах
Родину Юрія та Світлани Луценків із Шишак приїхали привітати з Днем Святого Миколая голова обласної ради Олександр Біленький та керівники району, адже сім’я багатодітна, в ній виховують п’ятьох нащадків. Сестрички Дарина й Люба влаштували для гостей концерт: піаніно підспівувало їхньому творчому настрою. Олександр Біленький поцікавився, як живе велика й дружна родина, які захоплення мають діти, про що мріють, та передав їм подарунки від Святого Миколая.
А в обласному центрі 19 грудня в рамках акції “Святий Миколай крокує Полтавщиною” зустрічали гостей у родині Наталії Максимової, мами шістьох дітей. Це – сім’я вимушених переселенців зі Сходу України. Батько, Павло Герега, й нині залишається на окупованій території та продовжує працювати інженером-енергетиком. У Горлівці у родини є дві квартири. Винайняти житло в нашому обласному центрі жінці допомогли куми-полтавці. Старший син подружжя здобуває вищу освіту в Харкові, шістнадцятирічна Софія також уже мріє про майбутню професію філолога, трійнята цього року стали першокласниками, а наймолодшій Олі – два з половиною роки. Важко родині як психологічно, так і фінансово, тож, подякувавши першому заступнику голови облдержадміністрації Андрію Пісоцькому за подарунки до свята – іграшки, солодощі, канцтовари, Наталія Максимова попросила посприяти у вирішенні проблеми з житлом. Її цікавить соціальний варіант, приміром, у гуртожитку, де б родина сплачувала тільки за комунальні послуги.
Андрій Пісоцький пообіцяв вирішити проблему якнайшвидше й запросив Наталію Максимову прийти для остаточного обговорення усіх деталей найближчого буденного дня, а також запропонував допомогти з працевлаштуванням її чоловіка.
Діти тим часом роздивлялися барвисті іграшки, ласували цукерками і, звичайно ж, мріяли про новорічні чудеса. Найголовніше з них – святе й близьке кожному: мир в усіх куточках нашої рідної України.
***
З нагоди Дня Святого Миколая заходи відбулися в усіх містах та районах області.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]