- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дерегуляція – крок до розвитку підприємництва

Завдяки заходам дерегуляції господарської діяльності протягом поточного року українські підприємці зекономили приблизно 10 мільярдів гривень, котрі мали можливість використати для розвитку виробництва. Це стало можливим завдяки ініційованим Регуляторною службою скороченням кількості органів державного нагляду та контролю, спрощенню та скасуванню низки нормативних актів, сертифікатів, екологічних зборів, експертиз тощо. Таку інформацію оприлюднила голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна під час робочої поїздки у Полтаву.
Серед низки дерегуляторних зрушень, за словами Ксенії Ляпіної, підприємці на чільне місце винесли впровадження електронних сервісів для реєстрації підприємства. А для аграріїв вдалося втричі знизити ціну на реєстрацію договору оренди земельних часток (паїв) через запровадження послуг державних і приватних нотаріусів.
На жаль, заходи з дерегуляції господарської діяльності поки ще не стосуються сфери оподаткування. Ксенія Ляпіна назвала великою проблемою нинішній конфлікт навколо змін до Податкового кодексу та висловила побажання найвищим державним органам “не чіпати” спрощену систему оподаткування. “Бо нині спрощена система оподаткування дає можливість вижити близько 1,5 мільйона суб’єктів спрощеної системи оподаткування, а враховуючи їхніх найманих працівників, це приблизно три мільйони людей, які виживають і сплачують податки до бюджету”, – наголосила Ксенія Ляпіна. Відмова від спрощеної системи оподаткування, за оцінкою Державної регуляторної служби, призведе до зменшення на півмільйона суб’єктів господарювання – вони самоліквідуються чи підуть
“у тінь”.
У Полтаві за участю Ксенії Ляпіної пройшов семінар для представників влади, науковців та підприємців області. У його роботі взяли участь голова обласної ради Олександр Біленький, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький.
“Наступний рік для економіки України стане знаковим, адже має запрацювати зона вільної торгівлі з країнами Євросоюзу, а це – додаткові вимоги до українського бізнесу, української продукції”, – зазначила голова Державної регуляторної служби України. Адже європейська сертифікація та стандарти якості різняться від українських, і усі підприємці, так чи інакше, повинні будуть діяти за новими правилами. У цьому їм і покликана допомогти Регуляторна служба. “У процесі запуску вже знаходиться служба, що відповідає європейським вимогам. Замість колишніх санстанцій, служб фітосанітарного, ветеринарного контролю, захисту прав споживачів створений новий орган – Служба з питань безпечності харчової продукції
і захисту прав споживачів. Уже затверджено регіональну структуру цієї служби”, – повідомила Ксенія Ляпіна.
Крім того, на семінарі експерти та економісти презентували нову європейську методику “М-Тест”, за допомогою якої можна порахувати вартість державних та місцевих регулювань для бізнесу і впливати на рішення влади ще на етапі їх прийняття.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]