- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Протест полтавських аграріїв

“Ні – скасуванню спеціального режиму оподаткування, яке веде до зубожіння селян”. “Скасування спецрежиму оподаткування – це мільйони безробітних селян”. “Не буде села – не буде України!” Під такими гаслами минулого четверга на площі біля адмінбудівлі, що по вулиці Жовтневій в обласному центрі, відбулася попереджувальна акція протесту аграріїв Полтавщини проти запропонованих урядом низки змін до податкового законодавства. Йдеться про зміни, які скасовують пільговий режим оподаткування для аграріїв, зокрема передбачають ліквідацію спеціального режиму ПДВ для агробізнесу.
IMG_9269 [1]Мітинг, на який сільгосптоваровиробники області вийшли під державними прапорами та прапорами Аграрної партії України, розпочався з виконання Державного гімну. Далі слово взяв модератор заходу, депутат обласної ради, голова обласної організації Аграрної партії України, генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктор Скочко. Він підкреслив, що пропоновані Кабміном зміни в оподаткуванні аграріїв призведуть до непоправних економічних і соціальних втрат. Зокрема, лише за приблизними підрахунками, з галузі у складних економічних умовах буде вимито близько 19 мільярдів гривень оборотних коштів. У першу чергу постраждають середні та невеликі фермерські господарства, яким бракує власних коштів для розвитку бізнесу. Більше 100 тисяч українців втратять роботу. Українська продукція стане неконкурентоспроможною на зовнішніх і на внутрішніх ринках. У результаті під загрозу буде поставлено не лише стабільність цін на харчові продукти для українців, а й продовольча безпека України загалом.
Заступник голови ОДА, депутат обласної ради Роман Товстий наголосив, що влада Полтавщини не стоїть осторонь проблем аграріїв. До того ж агровиробництво – це єдиний сектор, який зараз тримає економіку нашої країни на плаву. “Я спілкувався з головою комітету Верховної Ради з аграрних питань Тарасом Кутовим, який сказав, що про відміну спецрежиму мова не йде. Аграріїв розподілять за обсягами реалізації сільгосппродукції: якщо вище 100 – 150 мільйонів гривень, вони будуть сплачувати ПДВ, інші ж залишаться на тій формі оподаткування, яка існує нині”, – зазначив він.
“Я виріс у селі, займався сільським господарством, яке було в моїх батьків, і коли влітку їду дорогами області й бачу, як у тракторі при п’ятдесятиградусній спеці ви працюєте, розумію, як тяжко заробляється вами ота копійка. Я завжди займався бізнесом, і мені теж не подобаються порожні обіцянки про те, що бізнес вийде з “тіні” при запровадженні двадцятивідсоткового податку. Бізнес ніколи не вийде з “тіні” при тих податках, які запропонував уряд”, – сказав перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод. – Хочу запевнити вас, що наша фракція партії “Батьківщина” в області цілком і повністю підтримає ту резолюцію, ті звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Кабміну, які приймете ви, учасники мітингу.
Виступаючі, а це голова ради сільгосптоваровиробників Решетилівського району Віктор Колотій, голова Асоціації фермерів Полтавщини Віктор Галич, керівник ТОВ “Баришівська зернова компанія”, депутат обласної ради Василь Стасовський, перший заступник голови Полтавської обласної асоціації фермерів і приватних землевласників “Відродження Полтавщини” Василь Бурлака, голова Котелевської районної організації АПУ, керівник ПСП “Святослав” Котелевського району В’ячеслав Шишук та інші аграрії, наголошували, що нині мова йде про виживання України, адже 37 відсотків внутрішнього валового продукту країни – сільськогосподарська продукція.
***
Напередодні мітингу аграріїв Полтавщини відбулася прес-конференція на тему: “Обласна акція протесту аграріїв: хто стоїть за знищенням фермерства в Україні, й чим це загрожує українцям?” У її роботі взяли участь голова обласної організації АПУ, депутат обласної ради Віктор Скочко, голова ради сільгосптоваровиробників Полтавщини Іван Кочерга, перший заступник голови обласної асоціації фермерів і приватних землевласників “Відродження Полтавщини” Василь Бурлака, кандидат наук з державного управління Григорій Шарий.
– Аграрії всієї країни об’єдналися, щоб захищати свої права, й оголошують загальнонаціональні акції протесту проти знищення економіки країни, – наголосив Віктор Скочко. – Сільгоспвиробники протестуватимуть проти намірів уряду скасувати пільги, гарантовані Коаліційною угодою і Програмою самого ж Уряду, прописані в Угоді про Асоціацію з ЄС та погоджені з СОТ. До того ж зміни податкової бази наприкінці року на наступний рік суперечать чинному законодавству. Вони також суперечать угодам, досягнутим з ЄС та СОТ, які передбачали для аграріїв перехідний період до 2018 року. Під час акції протесту ми висловимо свої вимоги до Уряду, Верховної Ради й Президента України. Якщо нас не почують, ми перейдемо до більш радикальних акцій і дій.
Слід зазначити, що спеціальний режим оподаткування дає можливість аграріям розвивати виробництво, купувати сучасну техніку. Зрештою підтримувати соціальну сферу села. З його відміною податкове навантаження на виробників зросте майже на 70 відсотків, і стосуватиметься це всіх господарників, як дрібних фермерів, так і агропромислових холдингів. Надто тих, хто утримує тваринництво. Загалом спецрежим оподаткування можна розглядати як своєрідну підтримку державою аграрного сектора економіки, як дотацію в розмірі приблизно 30 – 40 доларів на гектар, тоді як у європейських країнах середній розмір дотації складає 400 євро.
– Добре відомо, що Україна є світовим лідером із виробництва багатьох видів сільгосппродукції. Закрадається думка: можливо, комусь потрібно усунути потужного конкурента? – висловив припущення Іван Кочерга. – Із відміною пільгового оподаткування працівники агросектора втратять робочі місця. Пайовики отримають менший розмір оплати за оренду паїв. Зупиниться й розвиток сільгосппідприємств та супутніх галузей – підприємств хімічної промисловості, машинобудування…
– За 25 років становлення фермерства нам неодноразово доводилося брати участь в акції протесту, але тоді ми боролися в одиночку. Скасування спецрежиму оподаткування об’єднало всіх агровиробників, бо це стосується всіх господарників, які працюють на землі, – констатував Василь Бурлака.
– Протягом останнього десятиліття акумуляція ПДВ по агросектору України складала в середньому близько 19 мільярдів гривень. Ця цифра чітко корилюється із капіталовкладеннями в розвиток агросектора – 18,1 мільярда гривень. Селяни не проїдали ці гроші, а використовували їх за цільовим призначенням, нарощуючи свій виробничий капітал, створюючи робочі місця, – наголосив Григорій Шарий. – У цьому році прибутки агросектора очікуються в 2,5 мільярда гривень. При цьому акумуляція складає 3,5 мільярда. Не буде акумуляції, селяни отримають
1 мільярд гривень збитків. Зараз на Полтавщині найвища орендна плата по Україні – виплати складають 1,5 мільярда гривень. Щойно будуть відмінені податкові пільги, розрахунок за паї складе 3 відсотки. З виробництва одномоментно вимиється близько 25 мільярдів обігових коштів.
Учасники прес-конференції зазначали, що ініціатори змін до податкового законодавства не враховують, що в Україні немає жодного з інструментів розвитку бізнесу, які є у наших найближчих конкурентів. У Європі більша частина агросектора субсидується. У США й Канаді є можливість отримати довгостроковий кредит під 3 відсотки річних. Тому в розвинених країнах агробізнес лише на 5–10 відсотків використовує власні кошти, решту отримує з кредитних ресурсів. В Україні ж при сьогоднішній нестабільній ситуації агробізнес не має доступу до кредитів, оскільки їхні ставки в рази перевищують прибутки. Тому він змушений покладатися лише на власні ресурси і наявні податкові пільги.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]