- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Обпалені полум’ям війни, об’єднані спільними болем і пам’яттю

Молода жінка втирає сльози. Підходить до стенда “Пам’ять вічна – пам’ять жива. Герої не вмирають!”, присвяченому полеглим у війні на Сході України полтавцям. На ньому – вісім фото. Жінка ніжно торкається долонею світлини, із якої позирають на неї рідні очі чоловіка Олександра Фролова. Він загинув 16 лютого 2015 року поблизу Дебальцевого. Поруч зі стендом розміщені ще два, присвячені загиблим бійцям АТО та воїнам-афганцям. Біля них – квіти, палахкотять у лампадах свічки.
Пам’ятні світлини розміщені у кафе “Аеліта”, що в обласному центрі. Там щороку відбуваються зустрічі родин полеглих у Афганістані військовослужбовців. У 2015-му їх біль розділили сім’ї, які втратили чоловіків і синів на нинішній війні на Донбасі.
– Декілька років поспіль родина Шаповалових, яка понад 30 літ тому втратила у полум’ї Афганістану чоловіка і батька – Віктора Шаповалова, збирає сім’ї загиблих воїнів. З ініціативи члена правління нашої організації Івана Петренка ми запросили на зустріч родини загиблих полтавців – учасників АТО. Гуртуємося, щоб поспілкуватися, разом вирішувати проблеми, бо самотужки їх не здолати. Наша мета – соціальний захист сімей загиблих, інвалідів – учасників бойових дій. Маємо об’єднатися й разом відстоювати права. На засіданнях міської ради порушуватиму відповідні проблемні питання. Наприклад, відновлення права на безкоштовний проїзд в міському транспорті для родин загиблих афганців, – зазначив голова громадської організації “Учасники бойових дій (воїни-інтернаціоналісти) Октябрського району міста Полтави”, депутат Полтавської міської ради Володимир Корнійчук.
– Перш за все ми зібралися, щоб родини полеглих воїнів не почувалися забутими. Хлопці віддали свої життя за Україну. Їхні матері мають бути належно пошановані. Звісно, учасники бойових дій в Афганістані згуртовані, мають певні традиції. Ми, афганці, не залишаємося осторонь процесів, що відбуваються у державі. В Україні триває війна, кращі її сини стали на захист рідної землі. Ми підтримуємо учасників АТО. Це наші бойові побратими. Поспілкувавшись із родинами загиблих, зрозуміли, що в матерів, дружин є чимало проблем. Тому вирішили запросити представників влади, обласного військового комісара, щоб разом обговорити наболілі питання, – розповів учасник бойових дій у Афганістані й АТО, екс-командир
16-го окремого мотопіхотного батальйону Іван Петренко.
Зібрали учасників зустрічі разом дві жінки – мама загиблого в Афганістані Сергія Коротуна Наталія Петрівна й мама загиблого учасника АТО Миколи Чепіги Наталія Василівна.
– Велика вдячність родині Шаповалових – Валентині Григорівні та її сину Сергію – за те, що ми бачимося тут протягом уже більше 15 років. Під час зустрічей біль загострюється, але я знаю, що пам’ять про мого сина не померла. Спілкуюся із рідними хлопців, які загинули у нинішній війні за Україну, і розумію, як їм боляче й складно опанувати себе. Тому прошу: не полишайте нас і не забувайте, – звернулася до присутніх Наталія Коротун.
– Біль від втрати залишиться на все життя, – говорить Наталія Чепіга. – Хлопці гинули як на тій війні, так і зараз. Тому хочемо об’єднати згорьовані сім’ї та створити обласну громадську організацію родин загиблих воїнів. Її мета – згуртувати людей, спілкуватися, обговорювати наболіле й допомагати одне одному. Міська й обласна влада обіцяє нам допомогу, зокрема виділити кімнату в обласній раді, щоб ми могли збиратися, звертатися до юристів і дізнаватися про власні права.
Учасники зустрічі підтримали пропозицію щодо створення відповідної організації й запропонували Івану Петренку очолити об’єднання, а заступниками керівника організації затвердити Наталію Чепігу й Наталію Коротун.
Захід відвідали голова облдержадміністрації Валерій Головко, керівник апарату ОДА Микола Білокінь, міський голова Полтави Олександр Мамай, голова громадської організації “Рідне місто” Оксана Деркач.
– Прийміть низький уклін, мами загиблих воїнів. Не можна нічим відшкодувати вашу втрату. Ми, представники влади, зобов’язані реагувати на ваші виклики й потреби. Лишитися наодинці із власним горем – найстрашніше, тому постійно будемо спілкуватися, чути вас, допомагати в будь-яких питаннях, – запевнив Валерій Головко.
Заступник голови міської спілки воїнів – ветеранів війни в Афганістані Віктор Криворучко апелював до керівників міста й області, щоб вони виконали обіцянки й подбали про родини загиблих воїнів, не забували про них.
Обпалені полум’ям двох воєн, об’єднані спільним горем, учасники зустрічі вшанували пам’ять загиблих чоловіків, синів, побратимів хвилиною мовчання і запалили свічки. Разом зі священиком Свято-Успенського кафедрального собору протоієреєм Юрієм Куликом помолилися за упокій душ небесних воїнів.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]