- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зима прийшла за графіком

Зима цього року вельми пунктуальна. Якщо скептики, вони ж оптимісти, очікували сніг ще на початку листопада, то він випав
1 грудня. Та ще й який.  Густий, лапатий. Уже ввечері першого дня зими радості, особливо у малечі, не було меж. Найспритніші навіть встигли зліпити перші снігові баби.
А ось для комунальників, енергетиків, рятувальників, водіїв перший сніг виявився клопітним. За повідомленням Служби автомобільних доріг у Полтавській області, на території області випало 11–17 сантиметрів опадів. Снігопад супроводжувався сильним поривчастим вітром і як наслідок – налипанням мокрого снігу. Внаслідок цього спрацювало аварійне обладнання електромереж, і на ранок 2 грудня знеструмленими залишилися 87 населених пунктів, 37 фідерів та 353 трансформаторні підстанції у Полтавському, Карлівському, Гадяцькому, Семенівському, Чутівському, Шишацькому, Машівському, Новосанжарському районах, повідомляють у ГУ ДСНС України в Полтавській області. Ліквідували наслідки негоди  82 аварійні бригади ПАТ “Полтаваобленерго”.
Увечері 1 грудня, аби підтримувати дороги у проїжджому стані, у філіях ДП “Полтавський облавтодор” було введено чергування механізованих бригад у посиленому режимі. За повідомленням прес-служби ДП “Полтавський облавтодор”, на сильно засніжених ділянках обробка проїжджої частини протиожеледними матеріалами розпочалася одразу, а згодом дорожники бралися за розчищення доріг від залишків снігу. Всю ніч на автодорогах загального користування працювало 92 одиниці спецтехніки та 110 дорожніх робітників. Було висипано 1116 тонн піщано-соляної суміші та розчищено 1120 кілометрів доріг. Дорожники прозвітували, що станом на 8-му годину
2 грудня автодорогами державного та місцевого значення проїзд був забезпечений.
Але кілька автомобілів таки потрапили в пастку. Через налипання мокрого снігу водії змушені були з’їжджати з проїжджої частини, щоб перечекати снігопад, після чого вже не могли вибратися на дорогу. Рятувальники допомагали звільнити автомобілі зі снігових заметів. Такі випадки зафіксовані у Полтавському, Зіньківському, Шишацькому районах та в обласному центрі. Загалом із снігової пастки було звільнено 1 автобус, 14 автомобілів та  25 чоловік.
Втім, якщо про безпечне пересування автомобілів цього разу відповідні служби більш-менш подбали, то пішоходи, як завжди, залишилися обділені увагою. Одразу за снігопадом прийшла невелика відлига, і 2 грудня весь пухнастий сніг став місивом, а тротуари, узбіччя доріг, прибудинкові території у житлових кварталах багатоповерхівок перетворилися на непрохідні ставки зі снігу, води та бруду. Коли у комунальників дійде черга до пішохідної інфраструктури – невідомо. Тож перехожим доведеться і калюжами бродити, і в сніговій каші борсатися.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]