- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Віктор ЛОТОУС: “Ми маємо широкі перспективи, але нам усім потрібен мир”

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат відіграє вирішальну роль у житті Комсомольська. Майже кожен другий житель міста працює на ГЗК. Це підприємство є не тільки флагманом вітчизняної економіки, а й надією самого міста-ювіляра. Про робочі будні Полтавського ГЗК говоримо із головою правління ТОВ “Полтавський ГЗК” Віктором ЛОТОУСОМ.
– Вікторе Вікторовичу, Новий рік – уже не за горами. Із якими здобутками до чергової річної межі підходить очолюваний Вами Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат?
– Незважаючи на надзвичайно складну, навіть я б сказав – драматичну ситуацію, що склалася на світових ринках, а саме майже дворазове зниження цін на залізорудну сировину, можна сказати: рік, що минає, був для нашого підприємства відносно вдалим. Нам уже вкотре за останні п’ять років вдалося видобути рекордну кількість залізорудних окатків, і до кінця року плануємо збільшити наші здобутки до 11,5 мільйона тонн. Таким чином, маємо п’ятивідсоткове зростання виробництва у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року.
Нам вдається утримувати соціальні стандарти на доволі високому рівні. Звичайно, нині одне з найактуальніших соціальних питань – зростання заробітної плати. У порівнянні з попереднім роком у 2015-му нам вдалося забезпечити збільшення зарплат на 20 відсотків. Інші соціальні зобов’язання, які взяли на себе адміністрація й акціонери товариства, а це – дотації на харчування, санаторно-курортне лікування та перевезення працівників комбінату, виконуються в повному обсязі.
– Чим нині живе ГЗК і які виробничі завдання стоять перед комбінатом на найближчий рік?
– Основне завдання – втримати виробничі показники, яких вдалося досягти. Також плануємо нарощувати обсяги виробництва високоякісних окатків і закріпити свої позиції на нових ринках збуту в Південній Кореї, Японії, Німеччині. Там знаходяться заводи, які навіть у період кризи працюють стабільно й випускають високоліквідну металургійну продукцію. Щоб збільшити свою присутність у цьому сегменті, мусимо покращувати фізико-хімічні властивості нашої продукції, застосовуючи при цьому енергозберігаючі технології.
– Від діяльності Полтавського гірничо-збагачувального комбінату безпосередньо залежать життя міста й добробут його мешканців. За якими головними напрямками здійснюється соціальна взаємодія містоутворюючого підприємства й Комсомольська?
– Ми так само, як і раніше, беремо участь у міських програмах ремонту й утеплення міських шкіл, застосування в них енергозберігаючих технологій, підтримки спорту, розвитку культури.
– Вікторе Вікторовичу, розкажіть, будь ласка, про підтримку учасників АТО й членів їхніх сімей, які працюють на Полтавському ГЗК…
– За час проведення антитерористичної операції на Сході України було мобілізовано більше 250 працівників нашого підприємства. Ми створили спеціальну службу, яка підтримує із ними постійний зв’язок, щоб знати, які вони мають потреби, й допомагати. Коли учасники АТО повертаються додому, ми надаємо матеріальну допомогу на путівки, щоб демобілізовані бійці мали можливість оздоровитися разом із сім’ями.
Також допомагаємо нашим військовим частинам технікою, запасними частинами до неї, матеріалами для зведення оборонних споруд, ремонту приміщень. До того ж закуповуємо аптечки, бронежилети, причому не тільки для наших працівників, хто воює на Сході, а й для усіх комсомольчан, яких мобілізують у зону АТО. Загалом цього року Благодійний фонд Полтавського гірничо-збагачувального комбінату виділив на потреби учасників АТО близько 5 мільйонів гривень. Ще один аспект роботи в цьому напрямку – підтримка волонтерських організацій.
– Комсомольську виповнилося 55 років. Що Ви, як керівник підприємства, на якому працює дві третини працездатного населення міста, і як мешканець Комсомольська, бажаєте своїм землякам?
– Перш за все хочу побажати нам усім миру. Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат має величезний виробничий потенціал, у нас є широкі перспективи, але реалізувати їх можна тільки за умови стабільності й передбачуваності. Тож нехай над Україною, Полтавщиною, Комсомольськом завжди буде мирне небо!

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]