- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дмитро БИКОВ: “Комсомольськ – динамічне і комфортне місто”

Новообраний міський голова Комсомольська Дмитро БИКОВ переконаний: саме громада має визначати, що робити сьогодні, завтра і в найближчій перспективі, щоб наймолодше місто Полтавщини динамічно розвивалося, було комфортним для проживання.
– Дмитре Геннадійовичу, із часу заснування славетного Комсомольська минуло 55 літ – виросло принаймні два покоління його жителів. Якими є нині сучасний Комсомольськ і його мешканці? Що їх хвилює і що радує?
– Комсомольськ сьогодні за соціально-економічними показниками є лідером Полтавщини. Місто добре відоме в Україні, знане у світі. Його потужний економічний потенціал створює умови для розвитку всіх сфер життєдіяльності територіальної громади. Якщо говорити про наших батьків і дідів, які приїхали на будівництво міста у 1960 роки, то це – покоління особливих, світлих людей з глибоким почуттям власної гідності й бажанням творити краще майбутнє для своїх нащадків. Я виростав серед них, бачив, чим живуть вони, які цінності сповідують. А їхні діти й онуки успішно керують підприємствами, установами, організаціями… Юне покоління комсомольчан намагається примножити традиції й досягнення своїх попередників.
– Які головні завдання для реалізації в найближчому майбутньому Ви ставите перед собою, депутатським корпусом?
– Одним із перших документів, який я підписав після вступу на посаду, стало розпорядження про початок проведення у виконавчих органах міської ради перевірки, передбаченої Законом України “Про очищення влади”. У місті повинні бути створені необхідні умови для здійснення всебічного громадського контролю за використанням бюджетних коштів і прозорістю діяльності влади. Незважаючи на негативні економічні тенденції в нашій країні, міський бюджет щомісячно виконується й перевиконується, що дає можливість нам розвиватися.
У наших найближчих планах – максимально замінити магістральні трубопроводи системи мереж водо- й теплопостачання. Цю роботу ми вже розпочали, і нині старі, зношені металеві труби замінюємо на сучасні поліетиленові, з якісною ізоляцією.
Головний капітал – це людський ресурс. Я говорю про тих українців, які прийдуть на виробництво, в економіку, міське господарство через 20 років. Для мене дуже важливо за прикладом найпрогресивніших східних економік вкладати ресурси в розвиток людського капіталу.
– Надзвичайно актуальними сьогодні в Україні є питання енергозбереження і зокрема – економія теплової енергії. Чи є ця проблема актуальною для Комсомольська й що робиться в цьому напрямку?
– За останні 5 років ми утеплили всі дошкільні навчальні заклади міста й 4 школи із 6. Великого значення надаємо співпраці з міжнародними фінансовими донорськими організаціями. Наше місто бере участь у проекті українсько-німецького співробітництва GIZ “Енергозбереження в громадах” і є членом консорціуму, який очолює Полтавська ОДА. Завдяки реалізації проекту Європейського Союзу і Програми розвитку ООН (ЄС/ПРООН) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” є можливість найближчим часом на засадах співфінансування встановити металопластикові енергозберігаючі вікна в ЗОШ
№ 6 і СЗОШ № 4. Крім того, в програмі ЄС/ПРООН взяли участь 5 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста. Теж на засадах співфінансування їм буде надана фінансова допомога на виконання робіт щодо модернізації ліфтів, ремонту трубопроводів, утеплення будівель. Для термомодернізації житлового будинку ОСББ “Чайка” оформило кредит за програмою “Ощадний дім” через АТ “Ощадбанк” – це перший подібний випадок у нашому місті. 40 відсотків кредиту йому компенсує уряд, 10 відсотків – міський бюджет. Цьогоріч ми реалізували міську програму зі встановлення лічильників теплової енергії у житловому фонді. Із 220 житлових будинків на початок 2015 року без лічильників тепла залишалося 99. На сьогодні ми облаштували ще 73 житлові будинки, решту встановимо 2016 року і стовідсотково обладнаємо лічильниками всі житлові будинки. Цьогоріч завершується реалізація проекту щодо встановлення 2 теплових насосів потужністю 100 кВт кожен на міських очисних спорудах, які будуть акумулювати теплову енергію, відібрану з каналізаційних стоків, і передавати її для системи опалення виробничих та побутових приміщень дільниці очисних споруд КП “Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства”.
– Що в Комсомольську робиться для соціальної адаптації й підтримки вимушених переселенців зі Сходу України, а також демобілізованих учасників АТО й членів їхніх сімей?
– Вимушені переселенці зі Сходу України не залишилися без уваги місцевої влади. 22 сім’ї ми влаштували в КП “Готель “Славутич”, у доволі комфортні умови. 300 осіб беруть участь у програмі “Соціальна підтримка”, що діє за сприяння народного депутата України Костянтина Жеваго: щомісяця за пільговими цінами переселенці отримують продуктові набори.
На жаль, у ході АТО загинули 2 мешканці нашого міста – Сергій Гирман і Олександр Білокінь. Вдові Сергія Гирмана і двом їхнім маленьким дітям ми придбали трикімнатну квартиру. Сім’ї загиблого бійця Олександра Білоконя було придбано однокімнатну квартиру. 52 дітей батьків – учасників АТО забезпечуються в школах міста безкоштовними сніданками. Демобілізовані із зони АТО направляються нашими соціальними службами на реабілітацію в санаторно-лікувальні заклади. Загалом демобілізовані військові, їхні сім’ї забезпечуються юридичним, соціальним супроводом, психологічною допомогою.
– Які спортивні перемоги здобув Комсомольськ напередодні відзначення 55-річчя?
– За підсумками рейтингової оцінки Комсомольськ за видатками на фізичну культуру та спорт посідає 2-ге місце в Україні серед міст із кількістю населення 50–100 тисяч осіб. До складу збірних команд України входять 28 вихованців спортивних клубів та відділень ДЮСШ нашого міста. З початку року на змаганнях міжнародного рівня наші спортсмени завоювали 11 медалей. Майстер спорту міжнародного класу з веслування на байдарках і каное Дмитро Янчук на чемпіонаті Європи здобув золоту, срібну та бронзову медалі, а на чемпіонаті світу серед молоді – дві золотих й одну бронзову. Майстер спорту міжнародного класу з веслування на байдарках і каное Павло Алтухов на чемпіонаті Європи виборов дві “бронзи”, а на чемпіонаті світу – “срібло”. До речі, він першим із спортсменів Полтавщини виборов ліцензію на право участі в Олімпійських іграх 2016 року.
Наше місто славне здобутками
в багатьох галузях. Прагнемо їх примножити.

Таїсія ЛИМАНСЬКА.

Print Friendly, PDF & Email [1]