- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Іловайськ” – трагічна метафора війни

В  обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара відбулися творча зустріч із письменником, журналістом, громадським діячем, головним редактором газети “Панорама” Євгеном Положієм та презентація його нової роботи – “Іловайськ”.  Це – роман про трагедію Іловайського котла, в основі якого лежать 100 розповідей учасників тих жахливих подій. Щоправда, автор говорить, що “Іловайськ” – це  не документальне журналістське розслідування, а художній роман.
“Насправді Іловайськ – це метафора безвідповідальності, метафора того, як ми воюємо. На Сході й зараз війна, там мало що змінилося. “Іловайськ” не дає відповіді на запитання, хто винен у трагедії? Я хотів показати, в якому світі ми живемо, що відбувається з людьми, які з мирного побуту потрапляють у пекло. Важливо за будь-яких обставин залишатися Людиною. На мій погляд, на війні це важко. Не лише мужність проявити, а залишитися людиною. Якщо наші солдати, повернувшись звідти, втратять людяність, це буде не перемога, а поразка”, – зазначив Євген Положій.
Роботу над книгою автор розпочав у жовтні минулого року, після знайомства з волонтерами “Чорного тюльпана”. Саме вони розповіли правду про те, що відбувалося у серпні 2014-го під містом Іловайськ на Донеччині. “Мене вразили розбіжності у фактах та цифрах. Наприклад, там було спалено вісім колон нашої техніки, а не дві, як нам розповідали”, – говорить автор книги. Євген Положій підкреслив, що після спілкування з волонтерами він зрозумів: нам брешуть, не кажуть правди про те, що насправді відбувалося в Іловайську. “Я почав шукати матеріали, спочатку – статті, інтерв’ю в мережі. Так я знайшов першого героя. Були такі, що відмовлялися від спілкування, а особливо ті, хто побував у  полоні. Але більшість реагували позитивно. Хотіли, щоб люди почули правду”, – розповів Євген Положій.
У пошуках матеріалу автор об’їздив  майже всю Україну, побував у зоні АТО. Просив бійців розповідати тільки те, що вони самі бачили.
Книга “Іловайськ”  складається із новел. Поміж героїв, котрі мають реальних прототипів, є вигадані персонажі. Вміщена там і розповідь бійця санітарної роти із Гадяча Володимира Доноса.
“Іловайськ” – десята художня книга Євгена Положія. Роман вийшов у видавництві “Фоліо” в двох авторських версіях – українською та російською мовами. Книгу вже презентували в Києві, Львові, Дніпропетровську, Луцьку, Сумах, Харкові.

Юлія КРАВЕЦЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]