- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ангели миру злетілися на Луганщину

Нещодавно в місті Кремінна, що на Луганщині, у Свято-Сергієвському монастирі відкрився Музей Ангелів, або Музей на крилах. Ідея створення такого незвичного закладу належить Поліні Туфекчі – дівчинці, яка разом із мамою була вимушена переїхати з окупованого Луганська до Кремінної. Полінка одного разу сказала мамі: “Напевне, всі Ангели відлетіли від нас, тому почалася війна. А коли вони повернуться, знову настане мир!” Слова доньки до глибини душі вразили Олену Стеценко, і відтоді її не полишала думка про створення Музею Ангелів на рідній землі.
Відкрився музей молитвою, яку піднесли до Господа Архієпископ Сєверодонецький та Старобільський Никодим і братія Свято-Сергієвського чоловічого монастиря. На відкритті був присутній керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. Він поповнив “крилату” експозицію, в якій уже понад півтисячі оригінальних експонатів, твором народної художниці Луганщини Галини Соловйової.
Дещо раніше в Сєверодонецьку відбувалися заходи в рамках проекту “Культурний простір – місце діалогу та взаєморозуміння” для освітян, громадських активістів. Проект реалізовує Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України в партнерстві з Луганським інститутом післядипломної педагогічної освіти. Під час тренінгу й виникла інша назва закладу – Музей на крилах, згадує старший викладач кафедри управління освітою ЛОІППО Олена Бурім, тренер проекту. Музей має бути мобільним та подорожувати всією Україною, щоб стати платформою для творчих зустрічей, діалогів, культурних подій, які так чи інакше сприятимуть взаєморозумінню й примиренню між людьми.
В рамках проекту “Культурний простір – місце діалогу та взаєморозуміння” відбувся флеш-моб “Ангели миру”. До його створення долучилися учасники заходу з Лисичанська, Сєверодонецька, Кремінної.
– Місце для відкриття музею обрали не випадково, – розповіла представник ГО “Громадянський корпус” у Луганській області Олена Стеценко. – З травня минулого року в Кремінському Свято-Сергієвському монастирі проводилися молебні за мир, діти молилися щонеділі. Перші Ангели з монастиря “вилітали” до українських бійців, які охороняли місто. У вересні 2014 року в Свято-Сергієвському монастирі відбувся знаковий молебень – за мир молилися діти з різних церков, різних конфесій і навіть двоє дітей з мусульманської родини, біженці з Сирії.
Після закінчення молебню діти намалювали сердечка і білих голубів та відправили їх на окуповану територію. Паперові Ангели й гірлянди із цукерок, зроблені дітками недільної школи цього монастиря, були подаровані пораненим бійцям, що перебували в лікарнях і госпіталях Одеси й Києва. Діти навіть оформили подарунок-підтримку – футболку для Надії Савченко. А напередодні відкриття Музею Ангелів від мужньої льотчиці до Кремінної надійшли паперовий Ангелочок і привітання.
Нині в музеї – понад 500 експонатів, їх кількість щодня зростає, говорить Олена Стеценко. Найбільше Ангелів прибуло з Чернівецької області, проте чимало з Києва, Вінниці, Харкова, Полтави, є навіть експонати зі Сполучених Штатів Америки, Білорусі, Японії. Найбільше вражає фігурка обгорілого, потемнілого від вогню й диму Ангела, переданого з Луганська.
Фігурки Ангелів та листівки з побажаннями миру від Полтавської загальноосвітньої школи         І–ІІІ ступенів № 5 (директор – Тамара Жага) передала до музею голова обласної організації НСПУ Наталія Кірячок.
– Ледь не за годину до від’їзду в Кремінну мені передали Ангела Миру, Ангела Доброти й Ангела-Хранителя, яких виготовив одинадцятирічний Володя Павленко, переселенець із Луганська, котрий живе в Полтаві. А ще він передав своє фото з підписом: “Хочу додому…” – говорить Наталія Кірячок.
Музей Ангелів, або Музей на крилах, поки що міститься у маленькій кімнатці монастиря, яка вже зараз не вміщає надісланих з усієї України та світу експонатів. Олена Стеценко разом із донькою Поліною сподіваються, що музей отримає свій дім.

Наталія ТРИКАШ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]