- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вільні творять майбутнє

Минулої суботи полтавці вранці збиралися на Соборному майдані біля Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП, щоб долучитися до заздалегідь оголошеного Народного Віча, приуроченого до Дня Гідності та Свободи. Наприкінці богослужіння, в якому взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, депутати рад різних рівнів, представники політичних партій, громадських об’єднань, їх усіх запросили до храму.

Щойно там священство завершило молитовний піснеспів “За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ!”, до присутніх звернувся архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, у першу чергу привітавши усіх із релігійним святом – Днем покровителя нашої столиці і нашого народу архистратига Божого Михаїла. І продовжив, як завжди, водночас дуже просте й мудре своє звернення до вірян, до учасників урочистостей із нагоди вже державного свята, наголосивши, що свобода й гідність – то дари Божі. А гідною може бути лише людина чесна, справедлива, любляча, жертовна. Людина, яка має свободу вільно обирати, як вчинити у тій чи іншій ситуації. Згадавши про подвиг Майдану, героїв Небесної Сотні та вояків на фронті, які віддали своє життя у боротьбі за свободу і гідність свого народу, він закликав не впадати у відчай через те, що не всі наші сподівання збулися, адже все одно поступ вперед відбувається. Треба продовжувати їхню справу і нічого не боятися – боятися треба тільки грішити перед Богом, боятися чинити беззаконня. І пам’ятати про те, що від кожного із нас залежить доля українського свободолюбивого народу – прийде час, настануть жнива, як у притчі, повіданій Ісусом Христом, і кукіль буде знищено, а залишиться лише добре зерно пшениці на нашому духовному полі. Нехай нам Бог допоможе, дасть сили на те, завершив владика.
Після того було зачитано звернення Ради Майдану Полтавщини, де зокрема наголошується: “Минає другий рік, відколи величезним напруженням духовних і фізичних сил найкращих представників українського народу було змінено хід новітньої історії нашої Вітчизни. Українська влада на чолі з В.Януковичем прагнула повернути громадян України у нове ярмо, позбавивши їх громадянських прав і свобод, відновивши стару російську імперську політику русифікації та нищення нашої історичної пам’яті й культури. Виконуючи замовлення своїх кукловодів у Москві, та злочинна влада нищила нашу державну незалежність, відновлюючи імперську політику економічного визиску наших людей та наших надр, аби й далі безкарно грабувати наш народ, накопичуючи собі непомірні багатства.
Революція Гідності ціною Небесної Сотні раз і назавжди припинила цю злочинну діяльність В.Януковича та його посіпак, винесла вирок усім майбутнім спробам узурпувати владу й правити державою всупереч інтересам українського народу…”
“Головний урок Революції Гідності і духовний заповіт Небесної Сотні – не бути байдужими до своєї землі, до власної держави. Не дамо влади всіляким негідникам, не будемо замовчувати неподобства, приниження людської і національної гідності, невиконання своїх обов’язків представниками влади, як державної, так і місцевої. Волонтерський рух довів, яких успіхів можна досягти на всіх ланках суспільного життя, якщо ми небайдужі і не боїмося.
Дорогі наші земляки! За минулі роки ми усі, чи принаймні більшість із нас, дуже змінилися. Сини нашого краю віддали своє життя за нашу свободу, за Україну. Плекаймо ж у собі і в наших дітях, онуках пам’ять про них та будьмо гідними їх і у своєму житті. Вимагаймо щоденно і від влади бути гідними полеглих героїв…”
Продовжилися урочистості на алеї біля будівлі облдержадміністрації – активісти принесли квіти до облаштованого тут, на місці проведення Полтавського Майдану, меморіалу Небесної Сотні. А ще квіти було покладено до графіті-меморіалу загиблим за Україну – величезного панно на паркані біля Полтавської аграрної академії.
“Вільні творять майбутнє” – під таким гаслом тут тривав віче-концерт-марафон, присвячений подіям Майдану 2013–2014 років. Його організували громадський Майдан Полтавщини, представники добровольчого корпусу “Правого сектора”, батальйону “Азов” та багато громадських діячів, розповідає голова Полтавського волонтерського корпусу патріотів України Наталія Талипова, яка була ведучою дійства. На спеціально облаштованій для марафону сцені відбулося богослужіння, затим ведуча, раз по раз повертаючись до хронології Євромайдану, запрошувала до слова усіх бажаючих згадати події, учасниками яких вони були в Києві та в Полтаві, сказати про наболіле. Звучали вірші й пісні полтавських гуртів і виконавців.
Ось тільки учасників марафону було зовсім небагато, і справедливо обурювалися старші полтавці, дорікаючи молодим, які не долучилися до цього своєрідного віча-марафону.
Портрети Героїв Небесної Сотні, змонтовані в експозицію на тлі розкладених шин, вогонь, розпалений у металевій бочці, польова кухня з канапками й чаєм, Гімн України, який співали всі разом, – усе зворушливо нагадувало незабутні події дворічної давності. Як і карикатури художника Едуарда Гожого на політичних діячів уже минулої доби – його виставки були й на Майдані у центрі столиці.
Організатори заходу мріють про те, щоб на цьому вже сакральному для Полтави місці обладнати Алею Слави Героїв Майдану й АТО, щоб тут символічно стояв намет, який нагадуватиме про ці події й нікого не залишатиме байдужим до всього, що відбувається сьогодні.

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]