- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Роси дитинства, ріки зрілості

“У  променях вічності” – під такою назвою у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського відбувся вечір пам’яті письменника, заслуженого працівника культури України, співавтора Гімну Полтавщини Володимира Тарасенка.
“23 жовтня Володимирові Тарасенку виповнилося б 67 років. Три роки минуло відтоді, як він пішов у засвіти, залишивши свої вірші, пісні, книги, величезну армію шанувальників, яка постійно поповнюється”, – розповіла, відкриваючи захід, провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності ПОУНБ імені І.П. Котляревського Галина Вовченко. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Володимира Тарасенка.
– Ми земляки – народилися на Глобинщині. Разом пройшли чималий життєвий шлях. У співавторстві з Олексієм Чухраєм видали диск “Козацька доля”. У піснях, які ввійшли до нього, відтворили найважливіші етапи нашого життя – становлення, народження дітей, онуків. Співпрацювали плідно, композиції народжувалися миттєво, бо йшли від серця, від душі. Володимир як поет дуже вміло вкладав почуття в рими. Він був відкритим і щирим другом, чесним, порядним, патріотом, справжнім українцем. Найбільше любив рідний Глобинський край, Полтавщину, що й передав у власних творах, – поділився спогадами про письменника його друг, голова Полтавського регіонального відділення Української секції Міжнародної поліцейської асоціації полковник Олександр Телик.
Під час заходу презентували книгу Володимира Тарасенка для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку “Роси дитинства”, нещодавно видрукувану видавництвом “Полтавський літератор”.
– Літературі для дітей приділяють мало уваги – небагато авторів працюють для наймолодших, крім того, бракує коштів, бо видати кольорову книгу – вельми дорого. Проте цьогоріч департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації підтримав видання книг для дітей. “Роси дитинства” Володимира Тарасенка стануть подарунком для бібліотек області, – підкреслив керівник комунального підприємства “Видавництво “Полтавський літератор” Анатолій Карпенко. – Володимир рано пішов від нас. Міг би ще встигнути стільки зробити… Проте правду кажуть, що Бог забирає найкращих. Певний час ми працювали у видавництві, де він був головним редактором, займався створенням журналу для дітей “Діє-Слово”.
У творчій співпраці з композитором Олексієм Чухраєм Володимир Тарасенко створив понад 30 пісень, а з композитором Володимиром Раковським – 110 композицій.
– Його пісні – народні – легкі, усміхнені. Між іншим, не кожен із поетів здатен писати твори для дітей. Це ознака надзвичайного таланту. Вірші мають бути щирими і водночас глибокими, образними, – зазначив заслужений діяч мистецтв України, композитор Олексій Чухрай.
– Доля справжнього поета щаслива, мабуть, тим, що він не помирає, як усі смертні, а продовжує жити у слові. Володимир Тарасенко був справжнім поетом. Його закорінений у міцний національний ґрунт вірш будив у людях віру, любов, хвилював тонким ліризмом, – наголосив голова Полтавської спілки літераторів Михайло Любивий.
На заході пролунали пісні на поезії Володимира Тарасенка, наймолодші шанувальники творчості поета декламували його вірші з нової книги. Роси дитинства, бурхливі ріки зрілості залишили добрий і щемний спогад про Поета.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]