- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перевиховання працею

Нині в Україні діють 10 виправних колоній сільськогосподарського профілю з мінімальним рівнем безпеки. Дві з них – на Полтавщині. Для полтавських журналістів співробітники управління державної пенітенціарної служби України в Полтавській області організували прес-тур до Крюковської виправної колонії №29, що в селі Божковому Полтавського району, аби показати, які в установі умови для засуджених і персоналу та ближче познайомити з діяльністю сільськогосподарського підприємства виправної установи.
Крюковська виправна колонія №29 заснована 1976 року. В ній передбачені полегшені умови тримання для чоловіків, які засуджені вперше за злочини невеликої та середньої тяжкості. Також покарання тут відбувають винуватці аварій, в яких загинули люди, та порушники закону, які раніше працювали в судах, прокуратурі, юстиції та правоохоронних органах. До речі, засуджені за бажанням можуть набути сільськогосподарських спеціальностей.
Начальник Крюковської виправної колонії Сергій Довженко розповів: “На підприємстві сільськогосподарського профілю, що працює при колонії, утримують 750 голів великої рогатої худоби, 700 голів свиней, 3,5 тисячі голів курей, 70 коней”. Є також вівці, кролі, нутрії. За словами Сергія Довженка, за установою закріплено більше двох тисяч гектарів ріллі, де засуджені вирощують зернові, технічні, овоче-баштанні та кормові культури. Функціонує тут і переробка: крупорушка, млин, олійниця, пекарня та лінія із виготовлення макаронних виробів. “Протягом року виготовляємо валової продукції на суму більше 15 мільйонів гривень, – зазначив Сергій Довженко. – Загалом продуктами харчування наше підприємство може забезпечити всі виправні колонії Полтавщини й навіть сусідніх областей”.
Сільськогосподарське підприємство не має ні огорож, ні вартових. Територію один раз на дві години об’їжджає молодший інспектор. Він і перевіряє, чи не втік засуджений. Адміністрація установи наголошує, що в колонії немає рецидивістів чи особливо небезпечних злочинців. Тому й суворої охорони не потрібно.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]