- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чи засвітить зелене світло україномовній пресі?

110 років тому в Лубнах, попри майже сорокарічну заборону царату на україномовний друк, вийшло перше число газети “Хлібороб”. Її творці – брати Шемети. Попри коротке життя селянського часопису (вийшло лише 5 номерів) видання набуло вражаючого резонансу в читачів й залишило помітний слід в історії української журналістики.

Із 1995 року справу Шеметів продовжила група лубенських журналістів-патріотів, відновивши випуск “Хлібороба”. Відтоді на Посуллі щороку відзначають річницю виходу часопису, а 2005 року  завдяки ініціативній групі журналістів – Олегу Гаврильченку, Олександру Тарасенку та Володимиру Безчасному – членам Полтавського та Лубенського медіа-клубів – 100-річчя “Хлібороба” було відзначено на державному рівні.
У 2009 році в Харкові відбулася академія, на якій було вперше проголошено ідею відзначення Дня україномовної преси. Наші колеги зі Слобожанщини пропонували святкувати це 12 листопада – коли вийшов перший номер “Хлібороба” в Лубнах. До речі, 109 років тому в Харкові вийшла українською мовою газета “Слобожанщина”, головним редактором якої був ідеолог української державності Микола Міхновський, побратим і соратник братів Володимира, Миколи та Сергія Шеметів. Учасники академії прийняли Звернення до Президента України з проханням запровадити День україномовної преси.
Отож, починаючи з 2009 року, харківські та лубенські журналісти у листопаді відзначають День україномовної преси, збираючись в Харкові. Торік вперше академію було проведено у Лубнах. Зрозуміло, що й 110-річницю виходу “Хлібороба” Лубенський та Полтавський медіа-клуби, Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича, громадське об’єднання Шеметів, Харківська обласна організація НСЖУ вирішили провести у Лубнах. Учасники академії, гості спочатку побували біля меморіального комплексу на місці поховання родини Шеметів. Потім розпочалося засідання “круглого столу”. У виступах журналістів, краєзнавців йшлося не лише про місце в історії української журналістики “Хлібороба”, а й про сумну статистику україномовних видань на нинішньому етапі.
– За 110 років, що минули від дня появи в Лубнах “Хлібороба”, і в тому числі за роки нашої незалежності, – наголосив у своєму виступі ветеран української служби радіо “Свобода”, публіцист, ініціатор проведення Днів україномовної преси Владислав Проненко, – української преси по всій Україні катастрофічно не вистачає. Причина – відсутність належної державної підтримки національної журналістики. Прикладом цього є байдужість уже третього Президента України до наших звернень.
А журналіст, член Лубенського медіа-клубу, краєзнавець Петро Підтоптаний стурбований тим, як бездумно знищуються історичні пам’ятки. Так, ще зовсім недавно можна було побачити в Лубнах будівлі, де жили й працювали брати Шемети, де друкувався “Хлібороб”. Нині їх немає…
Про навалу російських видань, теле- й радіомовлення з болем говорив голова Лубенського медіа-клубу Володимир Безчасний. “Якщо майже 70 відсотків громадян України вважають себе українцями, – підкреслив він, – то як можна пояснити той факт, що на телебаченні україномовного продукту менше 30 відсотків, а на радіо лише 5…”
Редактор відродженого “Хлібороба” Олег Гаврильченко закликав присутніх активно допомагати у випуску газети, надсилаючи матеріали з місць, повідомляти редакцію про цікаві події, людей. Учасники зібрання в Лубнах були одностайні у прийнятті рішення ще раз звернутися до Президента України з пропозицією відзначати 12 листопада День україномовної преси. Це було б історично справедливим рішенням, конкретною підтримкою національної журналістики. А ще вирішено заснувати з метою збереження періодичних видань минулого для нащадків Музей – архів української преси. Свого часу харківські журналісти взялися за цю справу, зібрали солідний матеріал, але влада позбавила їх приміщення, й нині експонати зберігаються у примітивних умовах. Вирішено на базі одного з музеїв Лубенщини відновити цю експозицію.
Перед учасниками академії виступили члени наукового товариства “Світоч” Малої академії наук при Лубенській школі №1 Владислава Карпенко, Дарія Безчасна, Вікторія Бабич, Марина Калюжна та Ярослав Брюховецький. Учні, а серед них, можливо, й майбутні журналісти, нагадали про історію народження “Хлібороба”, про його засновників, зробили огляд усіх чисел газети.
У ході академії звучали українські пісні у виконанні кобзаря Віталія Мороза, патріотична поезія. Завершився День україномовної преси в Лубнах презентацією фільму “Спасибі, брати Шемети”, відзнятого в Лубнах харківськими журналістами Владиславом Проненком та Романом Черемським.

Петро СТРІЛЕЦЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]