- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Моя зоря на ім’я “Астарта”

У  нашому непростому сьогоденні навряд чи віднайдеться багато людей, які так можуть назвати підприємство чи установу, в котрій працюють. Генеральний директор ТОВ “АФ “Хорольська” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Павло Кандиба про “Астарту” говорить саме так: “Це – моя зоря”. Тобто є та висота, до якої слід прагнути, і є здобутки, якими можна пишатися. Серед останніх – високий валовий збір ранніх зернових і майже 100-тисячний урожай кукурудзи, високотехнологічно обладнані тваринницькі ферми і майже 600-центнерний урожай цукрових буряків. А ще – високий рівень заробітної плати, яка в залежності від кваліфікації і ділянки виробництва коливається від 3,1 до 12,1 тисячі гривень, близько 24 мільйонів відрахувань до Держбюджету й мільйонні відрахунки на соціальну сферу та підтримку учасників АТО.

У сільському господарстві простих років не буває. Не став винятком і рік нинішній. Тривале бездощів’я значно ускладнило збирання цукрових буряків, під які загалом в агрофірмі “Хорольська” відводилося 2412 гектарів, що становить близько 20 відсотків орендованих площ. Навіть для потужної іноземної техніки збирання солодких коренів перетворилося на справжнісіньке випробування, каже Павло Кандиба. Цукристі доводиться у прямому розумінні витягувати ніби з “кам’яних обіймів”. Та добре відлагоджений бурякозбиральний конвеєр працює без збоїв. Тож за лічені дні солодкі корені на всіх площах будуть зібрані, цукристі закагатовані, переконаний директор виробничого підрозділу “Агрофірма імені Ватутіна” ТОВ “АФ “Хорольська” Василь Погорілий.
Під цьогорічний озимий клин в АФ “Хорольська” відвели 2,8 тисячі гектарів. Стан посівів нині різний, від відмінного, де попередником були багаторічні трави, до слабких посівів, які перебувають у стадії шильця. Відтак в агрофірмі уже заклали страховий фонд насіння ярих колосових культур. Загалом поля агроформування повністю підготовлені під майбутній урожай.
Варто зазначити: цьогорічні планові завдання в “Хорольській” виконано. Та одна справа – зібрати урожай, інша – отримати добрі прибутки від його реалізації, наголошує Павло Кандиба:

Водій Петро Верещака, механізатор Володимир Романеско, агроном із захисту рослин Віктор Півненко, механізатори Ігор Ткачук та Сергій Широкоступ. [1]

Водій Петро Верещака, механізатор Володимир Романеско, агроном із захисту рослин Віктор Півненко, механізатори Ігор Ткачук та Сергій Широкоступ.

– Нам потрібно вигідно продати нашу продукцію, щоб виплатити зарплату працівникам, сплатити належні податки, зрештою мати кошти на розвиток виробництва. Прикро, що ми й понині не можемо продати пшеницю, кукурудзу… Якщо все прирівнювати до долара, ми зараз, наприклад, молоко реалізуємо дешевше, ніж продавали його 3 роки тому, хоча в гривнях ціна залишилася та ж. Але ж затрати на його виробництво значно зросли: здорожчало виробництво кормів, майже на 50 відсотків ми підвищили зарплату механізаторам, майже удвічі зросли ціни на пальне, запчастини… Відтак собівартість виробництва молока підвищилася чи не вдвічі, тож потрібно визначати золоту середину в ціновій політиці на сільськогосподарську продукцію.
Складна соціально-економічна ситуація в державі, на жаль, не сприяє потужному розвитку сільгоспвиробництва. Та навіть у цих умовах керівництво агропромхолдингу ставить перед агрофірмами завдання – створювати робочі місця. У тому числі й шляхом розвитку тваринницької галузі, хоча вона й дає сьогодні нульову рентабельність, продовжує Павло Кандиба:
– Генеральний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктор Петрович Іванчик орієнтує нас на збереження чисельності наших працівників, отож розвиваємо тваринницьку галузь.
Павло Кандиба згадав, як 4,5 року тому, об’єднавши 5 далеко не кращих господарств району, агрофірма “Хорольська” ввійшла до складу агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Надої тоді були в межах 3 тисяч кілограмів на корову. В цьому році вони становитимуть понад 5,5 тисячі кілограмів, і це далеко не межа можливого. Щоб і надалі підвищувати продуктивність молочного стада, тут роблять акцент на селекційно-племінній роботі, поліпшенні збалансованого раціону годівлі худоби, проводять і капітальний ремонт та реконструкцію тваринницьких ферм. Так, нещодавно проведено ремонт приміщень на фермах у селах Стара Аврамівка, Ульянівка, Петрівка, Єрківці, а в цьому році завершено реконструкцію 2 корівників у Тарасівці. Тут встановлено імпортне новітнє доїльне обладнання європейського рівня, яке дає технологічну можливість отримати молоко екстра-класу. В корівниках функціонують сучасні поїлки, кормостіл і молокопровід, танк-охолоджувач. Як розповів молодий спеціаліст, фахівець з обліку та контролю Тарасівської МТФ Віталій Яретник, під час доїння усі дані про кожну корову – температура, швидкість віддачі молока та його якість, фізичний стан тварини й таке інше – миттєво відображаються на моніторі комп’ютера. Аналогічний електронний контроль ведеться й за раціоном годівлі корів. Загалом в агрофірмі “Хорольська” є близько 4 тисяч голів ВРХ, серед них – 1900 корів. Худоба утримується за потоково-цеховою системою і цілий рік перебуває на однотипній годівлі, що дає й відповідний результат.
***

Механізатор, учасник АТО Анатолій Василевич. [2]

Механізатор, учасник АТО Анатолій Василевич.

Особливу увагу в агроформуванні приділяють соціальній сфері. Варто нагадати, що в селах об’єднаних агрофірмою “Хорольська” господарств були закриті дитсадки. Тож новоствореному агроформуванню довелося докласти чимало зусиль і коштів, щоб відремонтувати та відкрити дошкільні заклади в кількох сільських радах. Зокрема в Петрівці, Тарасівці й Староаврамівці. У стадії завершення ремонтні роботи і в дитсадку села Березняки, тож уже незабаром там будуть лунати дитячі голоси.
Соціальні програми агрофірми стосуються й загальноосвітніх шкіл. Скажімо, в кількох ЗОШ за рахунок господарства перекрито дахи, замінено на енергозберігаючі вікна, двері. За безпосереднього фінансування АФ “Хорольська” відремонтовано й будинки культури в селах Єньки та Петрівка, нині в останньому проводяться роботи з установки обладнання для опалення. На прохання селян в Ульянівці відкрито тренажерний зал, у селах також відремонтовано пам’ятники, огороджено дитсадки… Словом, роботи з благоустрою населених пунктів тривають постійно. А ще – у Петрівці збудували квартиру для лікаря, на якого селяни чекають ось уже два роки.
Агрофірма тісно співпрацює з сільськими радами й іде назустріч у виконанні побажань сільських громад. Адже керівники агропромхолдингу й агрофірми добре розуміють, що, окрім робочих місць, людям потрібно створити ще й належні соціально-побутові умови.
– “Астарта-Київ” – соціально спрямований агропромхолдинг, і наш генеральний директор Віктор Іванчик постійно наголошує на тому, щоб вирішення соціальних питань місцевих громад агрофірми брали на себе й у всьому підтримували людей, – підкреслив Павло Кандиба. – Ми завжди намагаємося дати людям сільгосппродукцію за цінами, нижчими від ринкових. Оскільки ми є найбільшими в Україні виробниками цукру, весною відпускали його пайовикам по 10 гривень за кілограм. Кожен працівник до професійного свята аграріїв безкоштовно отримує по мішку цукру від генерального директора агропромхолдингу. Це – свого роду премія. Не менше минулорічного розміру складе й цьогорічна сумарна виплата селянам за оренду земельних паїв. За бажанням пайовик може взяти розрахунок як сільгосппродукцією, так і коштами. У залежності від розміру земельної частки селяни отримують за оренду паїв від 3,5 до 10 тисяч гривень.
Щорічно загалом близько мільйона гривень агрофірма “Хорольська” виділяє на реалізацію соціальної політики в регіоні. Ще майже 800 тисяч було надано для допомоги учасникам АТО. Добросовісною працею демобілізованих на ланах господарства не натішиться Павло Кандиба. Каже, “зголодніли” вони за мирною роботою.
Чималі кошти, понад 130 тисяч гривень, у цьому році господарство витратило на гасіння торфовищ, адже луки, поля й ліси в Лубенському й Хорольському районах горіли й горять на площі понад 2 тисячі гектарів. І, щоб вогонь не підійшов до населених пунктів, їх оборювала, дискувала та брала участь у гасінні пожеж в основному “Астарта”. Задимленість у селах Тарасівка, Березняки, Мусіївка й інших така іноді була, що вранці не видно було й доріг, розповідає Павло Кандиба.
***
Загалом агроформування надає роботу понад 700 працівникам, а в сезон їх кількість зростає до 800. Заробітна плата тут достойна. Адже, за словами керівника агроформування, навіть некваліфіковані працівники на підбиранні цукрових буряків можуть заробити до 200 гривень за день.
***
Насамкінець кілька слів про директора агрофірми Павла Кандибу. Будучи вимогливим до самого себе, він і в своїх працівниках перш за все цінує порядність та відповідальність. Великий досвід роботи з людьми допоміг Павлу Олександровичу створити високопрофесійний трудовий колектив, основу якого складає молодь. Тут цінують працівників, довіряють молодим спеціалістам і потужну техніку кращих світових виробників, і виробничі ланки. Адже не секрет, що молодь більш мобільна, вникає у новітні технології. Та й сам Павло Кандиба загалом енергійний, сучасний, діловий керівник, якого складно уявити без щирої, доброї посмішки. Про таких кажуть: світла людина, яка несе позитивні емоції. Ну а стосовно подальших планів агроформування, вони цілком очевидні – продовження роботи з розвитку тваринницької галузі, підвищення продуктивності сільськогосподарської праці як на фермах, так і в полях – у рослинництві. А ще – підвищення престижу хліборобської праці, для того, щоб люди відчували, що працювати в такій агрофірмі чи агропромхолдингу “Астарта-Київ” – престижно, і що це дає можливість заробити хороші гроші. Для того, щоб добре забезпеченими відчували себе родини працівників господарства, щоб розквітав наш край, у якому було б затишно жити нашим людям.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]