- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Квіти і янголи з жита

Світлана Денисова із селища Комишня Миргородського району знає усі чарівні секрети соломоплетіння та петриківського розпису. За фахом вона – вихователь, 20 років керує гуртком “Житечко”, в якому із задоволенням ділиться з юними умільцями і своїм творчим досвідом, і невичерпною любов’ю до сакральних традицій українського декоративно-ужиткового мистецтва.
Завдяки Світлані Василівні чудесний світ рукотворення відкрили для себе майже півтисячі дітей. Багато з них не залишили улюбленого захоплення і в дорослому віці. Опанувавши різні професії – бухгалтера, архітектора, – знаходять час і для удосконалення прищеплених у “Житечку” вмінь. Звісно, їхня наставниця радіє, що талановитих майстрів у рідному краї стає більше.
– Соломоплетіння давно є особливою частиною мого життя. Я дуже прагну відродити забуті в нашому Миргородському районі традиції. І дітлахи в захваті від створення різноманітних сувенірів. Для роботи використовую жито. Домовляюся з місцевими фермерами, й живий, духмяний, повний музики полів матеріал потрапляє зі своїх господарських буднів на наше свято фантастичних перетворень, – ділиться Світлана Денисова.
Для справжніх нащадків козаків майстриня створює чоловічі капелюхи, а на радість жіноцтву й малечі – величезне розмаїття усіляких декоративних виробів: янголів, бджіл, квіти, дідухів. Вони дуже красиві й назавжди зберігають щедре тепло її рук.

Галина БОЙКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]