- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Прозорий бюджет на веб-порталі

У  вересні в тестовому режимі розпочав роботу веб-портал “Є-Дата” (адреса: http://e-data.gov.ua/). Створений ресурс Міністерством фінансів України відповідно до положень Закону “Про відкритість використання публічних коштів”.
– Вимоги закону стосуються використання коштів Державного і місцевих бюджетів, державних цільових фондів, фондів соціального страхування, Пенсійного фонду, коштів підприємств державної та комунальної власності, – зазначив на тематичній прес-конференції директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка. – Відповідним законом і постановою Кабінету Міністрів №694 від 14 вересня поточного року передбачено умови розміщення інформації про використання публічних коштів на єдиному порталі.
Сайт почав працювати у тестовому режимі. Спочатку оприлюднювали інформацію про платіжні трансакції на єдиному казначейському рахунку. Потім почали розширювати наповнення, і через велике навантаження – низку користувачів і відвідувачів – інтернет-ресурс не витримав.
– Думаю, найближчими місяцями ситуація стабілізується, і технічні несправності виправлять, – зазначив Павло Кропивка.
Окрім того, що інформацію про використання публічних коштів оприлюднюватимуть на веб-порталі “Є-Дата”, її дублюватимуть на інтернет-ресурсах місцеві розпорядники коштів. Про це розповів директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вадим Штефан.
– Державним органам потрібно готуватися до того, що звітність і публічність збільшуватиметься. Єдиний веб-портал тримає Міністерство фінансів України. Відповідальними за його наповнення в тому числі є й керівники бюджетних установ, – повідомив Вадим Штефан і додав: – Деякі департаменти облдержадміністрації вже оприлюднюють відповідні дані, щоб забезпечити прозорість використання коштів.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]