- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Останніх почестей полеглі солдати чекали 70 років

У  дні відзначення 71-ї річниці визволення України від фашистських загарбників у Зіньківському районі провели перепоховання загиблих радянських воїнів часів Великої Вітчизняної війни. Пошукова організація “Меморіал” знайшла на території району останки бійців, які полягли у боях із гітлерівцями.
У Романівці Загрунівської сільської ради перепоховали десятьох воїнів, імена двох із них вдалося встановити. На траурний мітинг, який провела Загрунівський сільський голова Зінаїда Бублик, зібралися представники влади району, вчителі й учні школи, місцеві жителі.
Перепоховання останків двох воїнів відбулося і в Опішні. У заході з цієї нагоди взяли участь ветерани, голова обласної ради Петро Ворона, керівники Зіньківського району, представники пошуково-патріотичної організації “Меморіал”.
За свідченнями очевидців тих далеких подій, група розвідників-червоноармійців виконувала завдання командування у тилу ворога у лютому 1943 року. Зокрема знищила вночі штаб окупантів у Опішні. Але піти непоміченими розвідникам не вдалося, вранці вони були змушені прийняти останній нерівний бій. Тіла двох бійців місцеві жителі Павло Каленич та Павло Фесик поховали у садку.
Завдяки роботі, проведеній пошуковцями ГО “Пошуково-патріотична організація “Меморіал” Оржицького району, вдалося встановити особу одного із загиблих бійців. Це – Никифор Охріменко, 1905 року народження, уродженець Курської області, житель селища Золочів на Харківщині. За рішенням Опішнянської селищної ради останки героїв були з військовими почестями перепоховані на меморіалі Солдатської слави.
Провели за загиблими воїнами панахиди: у Романівці – настоятель Свято-Іллінського храму села Воскобійники Андрій Овсій, в Опішні – настоятель Свято-Троїцького храму Володимир Бабич. Пам’ять полеглих бійців вшанували хвилиною мовчання.

Анна ДОРОШЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]