- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Правові підсумки виборчого процесу

Після передвиборних перегонів та безпосереднього процесу волевиявлення громадян громадські організації та правоохоронці підбили підсумки проведення передвиборних перегонів та самого процесу голосування.
Як повідомила на прес-конференції речник представництва Всеукраїнської громадської організації “Комітет виборців України” у Полтавській області Марина Данник, на Полтавщині зафіксовані численні порушення у зв’язку з друком бюлетенів. Через затягування термінів реєстрації кандидатів, що пов’язано із оскарженнями відмов у реєстрації через суди, друк бюлетенів був відтермінований. Тому цей процес здійснювали в останні дні, поспіхом і з помилками. “У Полтаві було зіпсовано 237 тисяч бюлетенів із списком кандидатів у депутати до міської ради. Їх вчасно передрукували та замінили. У Лубнах також було допущено кілька помилок у бюлетенях. Одна з них — у даті народження кандидата на посаду міського голови Лубен. Ці бюлетені теж вчасно передрукували. Іншу помилку в бюлетені із списком кандидатів у депутати до міської ради виправляли ручкою і завіряли печаткою. У Пирятині визнали недійсними і вилучили 589 бюлетенів із переліком кандидатів у депутати до міської ради через відсутність у списку одного із кандидатів”, – зазначила Марина Данник. Вона також наголосила, що у зв’язку із масовим характером подібних порушень по всій Україні Комітет виборців України пропонує запровадити норму щодо забезпечення централізованого друку бюлетенів для місцевих виборів, які б включали систему захисту. У день голосування, за словами Марини Данник, представники КВУ, окрім спроб підкупу виборців, “каруселей”, фіксували випадки голосування “на колінах”, фотографування бюлетенів тощо.
***
Начальник УМВС України в Полтавській області Олег Бех під час прес-конференції зазначив, що правоохооронці фіксували всі звернення мешканців області щодо порушення виборчого законодавства. За кожним сигналом на місце події виїжджала слідчо-оперативна група. У день голосування надійшло 89 повідомлень про порушення виборчого процесу. З початку передвиборної агітації – 233 заяви.
У переважній більшості повідомлення стосувалися конфліктів між членами комісій, спостерігачами чи виборцями, скупчення підозрілих людей та можливого підкупу виборців. Порушено 8 кримінальних справ, дві з яких саме за заявою журналістів щодо фактів підкупу виборців за кілька днів до виборів. У
9 випадках складені адміністративні протоколи. Більш ніж за 100 фактами міліція проводить перевірки.
Олег Бех також прокоментував закиди про заангажованість полтавської міліції щодо порушення кримінальних справ, які стосуються підкупу виборців та їхнього розслідування. Він наголосив, що правоохоронці максимально відкрито працювали і з представниками громадянської мережі ОПОРА, і зі спостерігачами, і з членами виборчих комісій. Начальник УМВС зазначив, що жодної справи за фактами підкупу в день голосування не зареєстровано. Причина – відсутність доказової бази.
Загалом дотримання законності на виборчих дільницях забезпечували понад 3,5 тисячі правоохоронців, у Полтаві та Кременчуці додатково задіяні 300 правоохоронців із числа громадських формувань. У посиленому режимі несення служби міліціонери працюватимуть до другого туру виборів та оголошення офіційних результатів голосувань.
***
Невисока явка виборців під час виборів до органів місцевого самоврядування (49% по Полтавській області) була прогнозованою і очікуваною. На Полтавщині явка громадян цього року була лише на 2,2 відсотка менша, ніж минулого разу – у 2010-му. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА Дар’я Черкашина та Анна Мосієнко у ході прес-конференції, присвяченої правовим підсумкам виборчої кампанії.
Представники ОПОРИ переконані, що порушення у день волевиявлення мали несистемний характер, тож на результати виборів не вплинуть. Зокрема були проблеми через відсутність належного рівня захисту бюлетенів і контролю за їхнім друком. “Через низьку підготовку членів дільничних виборчих комісій були порушені й права офіційних спостерігачів. Наприклад, у Великобагачанському районі не допустили спостерігача ОПОРИ на засідання комісії, повідомила Дар’я Черкашина.
“Ми неодноразово фіксували факти видачі бюлетенів громадянам без документів, що посвідчують особу. Зокрема подібні випадки зареєстровані у Шишацькому районі. Випадки недорахування бюлетенів та їх винесення за межі виборчої дільниці спостерігачі зареєстрували у Полтавському районі”, – додала Анна Мосієнко.
Чимало фактів про порушення, повідомлені кандидатами у депутати в обласному центрі, спостерігачі ОПОРИ спростували, назвавши їх лише політичними заявами. Вони зазначили, що жоден із кандидатів на посаду міського голови у Полтаві не звернувся до міліції із заявою про факти підкупу виборців. “Нашим спостерігачам зібрати доказову базу про масовий підкуп в день виборів, про що заявляли деякі кандидати, не вдалось. Тому такі твердження вважаємо лише політичними заявами кандидатів та одним із методів ведення нечесної боротьби з конкурентами. Були факти скупчення людей та підвозу виборців до дільниць. Про все це ми повідомляли правоохоронцям”, – поінформувала Анна Мосієнко.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]