- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хто захистить тих, хто говорить правду?

За останнє десятиліття на планеті загинуло більше 700 журналістів. Згідно з даними Міжнародної мережі сприяння вільному обміну інформації, у дев’яти з десяти випадків винні у насильстві над працівниками ЗМІ не були притягнуті до відповідальності. Подібна бездіяльність правоохоронних органів, представників влади, а також суспільства, заради поінформованості якого, власне, й ризикують своїм життям і здоров’ям журналісти, на жаль, не припиняє цикл насильства стосовно працівників ЗМІ.
Про це йшлося на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у листопаді 2013 року. На форумі було ухвалено резолюцію про проголошення 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. Цей документ став офіційним зверненням до держав – членів ООН щодо вжиття рішучих заходів задля захисту життя представників мас-медіа, їхнього права на вільне й безпечне виконання професійних обов’язків.
До речі, дата була визначена не випадково: саме 2 листопада 2013 року в Малі загинули двоє французьких журналістів. А минулоріч при виконанні професійних обов’язків, згідно з даними Міжнародної федерації журналістів, загинуло ще 118 працівників ЗМІ.

Підготувала Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]