- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Слава! Слава!” – докотилось і лягло до ніг…”

Минулої суботи, 24 жовтня, на подвір’ї Кременчуцької загальноосвітньої школи № 31 зібралося чимало людей. Вони прийшли вшанувати пам’ять колишніх учнів цієї освітньої установи – полеглих захисників Вітчизни, які віддали свої життя на війні на Сході України. Богдан Гавеля, Антон Кирилов, Олексій Борищак, Юрій Гудзенко боронили рідну землю й оберігали кожного українця від ворожих куль. Та, на превеликий жаль, самі не вбереглися…
На знак вдячності й вічної скорботної пам’яті за чотирма звитяжцями на фасаді 31-ї школи відкрили меморіальні дошки. Серед шкільної дітвори на подвір’ї закладу були батьки, рідні, друзі воїнів, бойові побратими, представники місцевої влади, громадськості, вчителі, однокласники полеглих Героїв. Почесну варту несли вихованці Кременчуцького військового ліцею. Від імені бойового братства до присутніх звернувся очільник громадської організації “Всеукраїнська спілка ветеранів “Братерство батальйону “Фенікс”, голова обласної ради Петро Ворона:
– Ми, керівники громадських організацій учасників АТО Полтавщини, ветерани батальйону “Фенікс” 79-ї аеромобільної бригади, приїхали вшанувати пам’ять наших побратимів, подякувати вчителям і школі, що виховала Героїв України, висловити співчуття і вклонитися батькам за те, що виростили чудових дітей, які стали на захист Вітчизни. Ми служили разом із “Бодею”, Богданом Гавелею. Це була унікальної душі людина, справжній чоловік, який не боявся нічого, понад усе любив країну, свою доньку, батьків, шанував побратимів. Для нас страшною стала звістка про його загибель. Ми донині не можемо уявити, що його немає поміж нас. У кожного в душі якась вина – чому він, а не хтось із нас?.. Тяжко, але ці хлопці будуть завжди в нашій пам’яті. І головне завдання – не зрадити те, за що вони боролися, – справедливу, заможну й чесну країну. Ми нікому її не віддамо, обов’язково відстоїмо й пишатимемося нею.
Петро Ворона передав від імені бійців синьо-жовтий прапор, підписаний дітьми однієї із кременчуцьких шкіл і відправлений воїнам на передову. Його також підписали побратими Богдана Гавелі й подарували учням 31-ї школи як пам’ятну річ про нього та інших воїнів і як оберіг, щоб більше ніхто не гинув під час бойових дій. І в мить передачі хмари, що затягнули небо, розступилися, й присутніх огорнуло промінням сонце.
Після відкриття меморіальних дощок на подвір’ї закладу пролунало “Героям України – слава! Слава! Слава!” Схиливши голови і преклонивши коліна, присутні на лінійці-реквіумі воїни, батьки, рідні, учні, вчителі, представники влади і громадськості вшанували пам’ять полеглих на війні за цілісність держави, за її народ.
– Свого часу я три роки була класним керівником двох наших випускників, однокласників Юрія Гудзенка і Богдана Гавелі. Пам’ятаю їх веселими, безтурботними школяриками. Богдан був відповідальним, розумним, кмітливим і ввічливим, вражав делікатністю у стосунках із однолітками й дорослими, Юрій – активним, енергійним, товариським хлопчиком, – розповіла заступник директора з виховної роботи Кременчуцької ЗОШ № 31 Лариса Андрейченко.
– Від себе й від імені рідних та близьких загиблих наших воїнів дякую директору, педагогічному колективу школи, учням. Вірю, що наші сини віддали життя недаремно, щоб ми не чули вибухів гранат і не знали, що таке “Град”. Вони не пустили ворога на рідну землю. Хочу, щоб ця жорстока, страшна війна швидше закінчилася, і всі повернулися додому живими, – сердечно звернулася до присутніх мати Антона Кирилова Вікторія Прядко.
Директор Кременчуцької ЗОШ № 31 Юрій Борисов зазначив, що про звитяжних захисників України учням розповідатимуть на виховних годинах, запрошуватимуть на такі заняття батьків і побратимів полеглих Героїв.
“Герої! Герої! Герої! І туга, і гордість без меж. По серцю знов мчить борозною черговий солдатський кортеж. “Не я, тоді хто? – кожен каже: – Хто край від навали спасе і цілому світу докаже: Вітчизна нам – понад усе?” І моляться мати й дружина: коли ж люте горе минеться? І тужить уся Україна, і бореться, та не здається…” – процитували школярі. Вони запалили свічки пам’яті за загиблими випускниками. Присутні поклали квіти до меморіальних дощок чотирьом учням, звитяжцям, захисникам. Вічна пам’ять загиблим Героям.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]