- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Голосуємо, хоч надії й тануть…”

Усього на території Полтавської області налічується 490 територіальних виборчих комісій та 1269 дільничних виборчих комісій. Орієнтовна кількість виборців, які мали б узяти участь у виборах до органів місцевого самоврядування 25 жовтня, складає близько 1 188 000 чоловік. Як і прогнозували соціологи, відсоток явки виборців був невисоким. За даними Центральної виборчої комісії, на Полтавщині він склав 49%. Найвища активність виборців зафіксована у Чорнухинському (60,4%), Семенівському (59,9%), Оржицькому (59,2%) районах. Найнижчий – у Миргородському (40%) та Полтавському (41%) районах.
***
В області вибори до місцевих рад супроводжувалися рядом позаштатних ситуацій. Так, за два дні перед виборами у Полтаві було виявлено помилку у виборчому бюлетені зі списком кандидатів у депутати до міської ради. Довелося передруковувати усі 237 003 екземпляри бюлетенів. Аналогічна ситуація склалася у Лубнах. У Лубенському районі також виникла бійка між головою виборчої комісії та чоловіком однієї із кандидаток на посаду сільського голови. Чоловік, не знайшовши у списках кандидатів на цю посаду прізвища своєї дружини, яка балотувалася, у ході з’ясування стосунків із головою виборчої комісії зламав йому зуба.
Безпосередньо у день виборів правоохоронці області зареєстрували майже 90 звернень про порушення виборчого законодавства. Більшість звернень про порушення під час виборчого процесу зареєстрована у Полтаві, й стосувалися вони переважно фактів підкупу виборців. Кандидати на посаду Полтавського міського голови говорили про масовий характер такого явища і наявність низки документальних та відеодоказів цього. Деякі кандидати навіть записали відеозвернення до виборців, де назвали процес виборів 25 жовтня у Полтаві “безпрецедентним масштабним масовим підкупом виборців”. Натомість начальник УМВС України в Полтавській області Олег Бех повідомив, що заяв від кандидатів на посаду Полтавського міського голови не було.
Наразі по 32 зверненнях відкрито кримінальні провадження. Два з них відкрито внаслідок спільних рейдів членів Громадянської мережі “ОПОРА” та правоохоронців щодо підкупу виборців двома кандидатами на посаду міського голови Полтави. З початку передвиборної компанії на Полтавщині зареєстровано 233 заяви про можливі порушення виборчого законодавства.
***
У Київському районі Полтави на виборчій дільниці № 531176, що розташувалася у гімназії №13, із 2399 заявлених у виборчих списках полтавців, які мають право на волевиявлення, станом на 18-ту годину 25 жовтня проголосувало 47% виборців. Як повідомила заступник голови ДВК Ганна Нечаєва, особливо активними виборці були у першій половині дня.
Традиційною проблемою усіх виборів є неточні списки. Не стали винятком і останні вибори депутатів до місцевих рад. Дехто не знайшов себе у списках виборців. Були випадки, коли вже у заміжніх жінок у списках значилися дівочі прізвища. Вони, звісно, також не проголосували.
Позаштатна подія сталася на подвір’ї школи. Під’їхав автомобіль, і дві жінки, зібравши довкола себе чималий гурт людей, щось переконливо пояснювали і доводили. На це звернули увагу спостерігачі, втрутилися в ситуацію і викликали правоохоронців та телевізійників. Як пояснила одна із спостерігачів, правоохоронці зареєстрували факт можливого підкупу виборців. Підозрілі особи змушені були забратися з території школи.
***
В Октябрському районі Полтави на виборчій дільниці, розташованій у приміщенні гуртожитку по вулиці Ціолковського, 53, станом на 18-ту годину активність виборців склала 46%.
Увагу привернула симпатична жінка в інвалідному візку, яка слідкувала за процесом голосування. Як з’ясувалося, це була кандидат у депутати до міської ради Ірина Твердохліб. Вона зазначила, що за 20 хвилин спостереження порушень на цій дільниці не помітила, члени комісії уважні й привітні, все проходить належним чином. До більшості виборчих дільниць кандидат має серйозне зауваження: всупереч статті 29 Конвенції про захист прав інвалідів вони не адаптовані для людей з особливими потребами. “Можу лише здогадуватися, – сказала Ірина Твердохліб, – як голосуватимуть люди з проблемами зору, адже для здійснення їхнього волевиявлення потрібен спеціальний трафарет. Лише 10 відсотків з них уміють читати по Брайлю. Це – величезна проблема, навіть безвідносно до виборчого процесу”.
***
У Кременчуці участь у голосуванні взяли більше 76 тисяч свідомих кременчужан, що становить 45,24% від загальної кількості виборців. Майже 100 тисяч громадян, що мають право голосу, вибори проігнорували. Натомість досить активними були учасники виборчих перегонів. Зокрема на посаду міського голови претендувало 14 кандидатів. Здобути 42 депутатських мандати у міській раді намагався 631 бажаючий, тобто на одне місце претендувало 15 осіб.
За процесом голосування на 94 дільницях спостерігало більше тисячі спостерігачів. Також упродовж дня тривало опитування виборців представниками екзит-полів. За їхніми попередніми даними, ніхто із кандидатів на посаду очільника міста не зміг заручитися симпатією 50% виборців, тож місту не уникнути другого туру виборів.
***
На виборчій дільниці № 530030 в селі Устивиця Великобагачанського району до списків виборців включено 1522 особи. Голосування розпочалося досить жваво, працювали 5 спостерігачів від політичних організацій та партій. До обідньої пори бажаючі скористатися своїм виборчим правом мусили певний час чекати своєї черги на отримання виборчих бюлетенів. Опівдні на виборчу дільницю завітали представники ОБСЄ, поспілкувалися з головою ДВК та деякий час спостерігали за виборчим процесом.
***
У курортному Миргороді працювали 18 виборчих дільниць. “Голосували як завжди, – зазначила голова ДВК № 68, що працювала у приміщенні ЗОШ № 5, Віра Марченко. – Характерною прикметою було те, що люди старшого покоління виявляли до виборів інтерес більший, ніж молодь”.
В одного із виборців поважного віку поцікавилися, так би мовити, електоральними настроями. Він зізнався: “Голосуємо, хоч надії й тануть…” Прикро таке чути.
За попередніми підрахунками, очікується істотне оновлення складу міської ради. Виборці гідно оцінили заслуги міського голови Сергія Соломахи і, також за попередніми даними ТВК, віддали йому 56,28% голосів.
***
Чорнухинський район голосував навіть більш активно, ніж районний центр: із 6050 чоловік скористалися правом голосу 60,4 відсотка громадян. Зауважень, які могли б відчутно вплинути на результат волевиявлення, численні спостерігачі від політичних партій не зафіксували.
***
У виборчому штабі Полтавської територіальної організації партії “Солідарність” – “Блок Петра Порошенка” вже після закриття виборчих дільниць відбулася прес-конференція. Голова виборчого штабу Андрій Пісоцький поінформував: “За добу системних порушень виявлено не було, деякі кандидати зверталися до УМВС, говорили про порушення, на місця виїздили оперативні групи, складали протоколи. Але я особисто не знаю, де були зафіксовані серйозні правопорушення, через які ці вибори могли б визнати недійсними. Дрібних же порушень було дуже багато, провокацій теж, багато проводилося “брудної роботи” серед кандидатів, для того, аби дискредитувати одне одного. В цілому в регіонах кампанія пройшла прозоро та відкрито”.
***
За даними екзит-полів, у Полтаві й Кременчуці відбудеться другий тур виборів міських голів. У Полтаві за крісло мера боротимуться Андрій Матковський (“Солідарність” – “Блок Петра Порошенка”) та Олександр Мамай (“Совість України”); у Кременчуці – Віталій Малецький (“Поруч”) та Віктор Калашник (“Солідарність” – “Блок Петра Порошенка”).
На момент підписання цього номера “Зорі Полтавщини” до друку повідомлень від виборчих комісій не було оприлюднено. Підрахунок голосів триває.

Репортаж підготували
Олена ІГНАТЕНКО,
Леонард НІКОЛАЄНКО,
Ольга ЩЕГЛОВА/”ЗП”,
Галина НЕСТЕРЕНКО,
Світлана ПОКИДЬКО, Олена ЦЕБРІЙ, Альона ЛОБОДА (фото)/Журналісти.

Print Friendly, PDF & Email [1]