- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Об’єднання миру і безпеки

Рішенням другої сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у світі з 1948 року 24 жовтня відзначається День ООН. Дата приурочена до вступу в дію Статуту ООН в 1945-му.
Статут складається з 19 розділів, 111 статей, починаючись із  визначення принципів і цілей організації. Головна мета ООН – підтримання миру та міжнародної безпеки через ефективні спільні заходи. Треба «вберегти майбутні покоління від напасті війни, яка двічі протягом одного людського життя завдала людству неймовірних страждань». Щоб досягти цієї мети, члени організації, маючи рівні права, беруться виконувати обов’язки, які покладаються на них статутом, зокрема урегульовувати міжнародні суперечки мирними способами, не вдаючись до погроз чи застосування сили.
Одним із перших документів ООН була Загальна декларація прав людини. У 1971-му організація запропонувала країнам-членам відзначати День ООН як міжнародне свято.  Генеральний секретар ООН цього дня звертається до світової спільноти з щорічним посланням. Нині до об’єднання безпеки і співробітництва входять 193 держави. Головними органами співтовариства є Генеральна Асамблея і Рада Безпеки з миротворчим контингентом, економічними, гуманітарними й правовими питаннями займаються Економічна і соціальна рада та Міжнародний суд. Також є ряд спеціалізованих впливових організацій: ЮНЕСКО, МВФ, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародні організації торгівлі, цивільної авіації та інші. Діяльність ООН стосується всіх сфер життя – народонаселення, екології, економіки, культури, безпеки тощо.
ООН “розквартирована” на різних континентах: головна штаб-квартира – в Нью-Йорку (США), кілька керуючих центрів розміщені в європейських країнах і один – в Африці (у Кенії). Другим за значимістю в світі вважається Європейський офіс – Палац націй, розташований у Женеві (Швейцарія).
Святкові заходи до Дня ООН включають зустрічі, дискусійні “круглі столи”, виставки, телемости, присвячені глобальним проблемам людства.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email [1]