- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Іди, іди дощику

Цьогорічні весна і літо потішили аграріїв області. Весна була з дощами, а перша половина літа – не така й спекотна. Ніхто навіть не задумувався, якою ж буде посівна восени. А вона стала для усіх дуже важкою і тривожною.
По території області відмічається значний недобір опадів. За серпень – вересень їх дефіцит складає 37–77 мм. Ефективні опади у першій п’ятиденці вересня мали локальний характер. У північних, західних та південно-західних районах області їх сума склала 28–38 мм, на решті території – 0–5 мм. Прогнози синоптиків нині невтішні – опадів до 20 жовтня не очікується.
Впродовж вересня утримувався високий температурний режим. Середня місячна температура повітря склала 17,9–19,50 тепла та наблизилася до абсолютного максимуму для цього періоду.
Високий температурний фон, дефіцит опадів, низька вологість повітря  спричинили виникнення повітряної та грунтової засухи, яка продовжується на території області.
Посівна розпочалася у звичні строки, у другій половині вересня. Сівба проводиться за складних умов, бо верхній шар грунту сухий. Станом на 28 вересня 2015 року, за даними агрометеорологів області, запаси продуктивної вологи в орному шарі грунту – 0–15 мм, 10-сантиметровий шар повністю сухий. На переважній більшості полів із озимою пшеницею зерно знаходиться в незмінному стані, проростання відсутнє. Лише подекуди на парових попередниках та в окремих районах, де у першій декаді вересня пройшли істотні опади, озимина проросла та дала сходи. Проте при збереженні такої сухої погоди ці посіви також можуть постраждати.
За останні 25 років схожими до цьогорічних погодні умови були у 1994, 1999 та 2005 роках. За останні 5 років подібна до цьогорічної була осінь 2011 року. Тоді на значній частині площ озимих культур весною 2012 року проводився пересів, а урожайність була низькою.

Олеся ЗВ’ЯГОЛЬСЬКА
Завідуюча сектором агрометеорології обласного центру з гідрометеорології

Print Friendly, PDF & Email [1]