- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Святі полтавські заступники

П’ять років тому в Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі УПЦ нарешті відбулася подія, яка забарилася в лабіринтах часу майже на століття – в лику місцевошанованих святих було прославлено святителя Афанасія (Вольховського), Полтавського чудотворця. Відтоді 10 жовтня – один із днів пам’яті цього покровителя Полтавської землі. 12 жовтня віряни урочисто вшановують величну святиню нашого краю – чудотворну Горбанівську ікону Божої Матері, а також відзначають Собор Полтавських святих, молитовно згадуючи десятки наших земляків-праведників, які присвятили свій життєвий шлях утвердженню Христових заповідей.
Святитель Афанасій народився в Полтаві, найімовірніше, в 1741 році, в родині священика Павла Вольховського. По закінченні Тверської духовної семінарії вступив до Київської духовної академії. У 1765-му був висвячений на священика до Полтавської Миколаївської церкви. Через чотири роки прийняв чернецтво в Чернігівському Іллінському монастирі, згодом був ігуменом Новгородського Кирилова монастиря, намісником Олександро-Невської Лаври в Петербурзі, архімандритом Новгородського Юр’єва монастиря. 30 липня 1788-го хіротонізований на єпископа Староруського, вікарія Новгородської єпархії. З 1795-го – єпископ Могилевський і Полоцький.
У 1797 році в житті подвижника сталася тяжка подія – у Синод надійшов донос диякона Харкевича, в якому на єпископа Афанасія зводилися різні наклепи. Довідавшись про зміст доносу, преосвященний Афанасій звернувся із проханням про звільнення його від управління єпархією, намагаючись таким чином відгородити Православ’я в краї від будь-яких публічних розглядів з озвученням ганебних підозр. Фактично він відмовився захищатися й попросився на спочинок у Мгарський Спасо-Преображенський монастир Полтавської губернії. Помер 1 січня 1801 року в Полтаві, куди прибув попрощатися з рідними. Поховали подвижника в Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі.
У 1882 році під час огляду гробниці єпископа Афанасія було виявлено нетління його мощей. Труну винесли з усипальниці, а в склепі влаштували церкву, де поставили мощі й служили панахиди. Багато прихожан отримували зцілення від молитов до подвижника. Прикметно, що особливо помічними були звернення до нього тих людей, які постраждали через наклепи. Їхні справи чудесним чином налагоджувалися, вдавалося остаточно відновити добре ім’я.
Урочистості з нагоди прославлення святителя Афанасія в лику святих планувалося звершити після Помісного Собору 1917 року, однак цьому перешкодив жовтневий переворот. Отож довгоочікувана подія відбулася 10 жовтня 2010 року в Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі. Святкове Богослужіння очолював тодішній Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан).
***
Урочисте святкування на честь великої святині – Горбанівської ікони Божої Матері – об’єднує полтавських вірян та паломників із інших областей України як у Полтавському Свято-Макаріївському кафедральному соборі УПЦ, де чудотворний образ зберігається з 1962 року, так і в нещодавно відновленому в Горбанівці, поблизу Полтави, храмі Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП: він височіє на місці віднайдення святині. Знайшов ікону козак Горбань у першій половині XVIII століття під час косовиці.
Вважається, що Горбанівська ікона Божої Матері є копією з Корсунської ікони, яку, за переказами, написав сам святий євангеліст Лука. Чудотворний образ називають “Заступницею і Похвалою землі нашої Полтавської”. Особливо урочисто Горбанівську ікону Пречистої Богородиці вшановують влітку, 13 липня, коли з цієї нагоди відбувається традиційний багатолюдний хресний хід до цілющого джерела, яке відкрилося поблизу місця явлення святині.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]