- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Показовий виступ полтавського “Азову”

– Україно, Свята Мати Героїв, зійди до серця мого, прилинь бурею вітру кавказького, шумом карпатських ручаїв, боїв славного Завойовника Батька Хмеля, тріумфом і гуком гармат Революції, радісним гомоном Софійських дзвонів… – промовляють слова молитви українського націоналіста юнаки полтавського цивільного корпусу “Азов”. Вони разом із двома старшими наставниками прийшли показати учням Полтавської ЗОШ І–ІІІ ступенів №38 елементи тактики, яким навчаються в організації.
– У нашому освітньому закладі такий захід відбувається вперше. Один із учнів є членом цього об’єднання. Він попросив дозволу організувати показовий виступ для школярів, ми погодилися. Нині подібні ініціативи важливі для підростаючого покоління, зважаючи на нинішню ситуацію в державі й слабку фізичну підготовку дітей. А кожен юнак – це майбутній захисник Батьківщини і своєї сім’ї. Учні школи подивляться на дійство, й, можливо, хтось зацікавиться, – зазначив учитель предмета “Захист Вітчизни”, керівник гуртка “Патріот” Роман Карамушка.
За словами учня 11-А класу Станіслава Зосіма, такі показові виступи є важливими для юнаків, утверджують патріотизм, допомагають усвідомити потребу захисту держави. Проте своє майбутнє хлопець із військовою службою не пов’язуватиме – вирішив вступати на архітектурний факультет.
– Подібні заходи варто проводити, щоб молодь розуміла, що наша держава має бути незалежною, її потрібно обороняти, відстоювати свої права, – висловив думку учень 11-А класу Максим Омельченко.
На базі цивільного корпусу “Азов” у містах України були створені близько 20 філіалів. Про це розповів керівник регіонального об’єднання у Полтаві Олег Коваленко. Ці організації відвідує молодь, охоча до навчання й удосконалення у патріотичному, військово-тактичному вихованні. Хлопці й дівчата займаються військовою тактикою, загальною фізичною підготовкою, рукопашним боєм, військовими медициною, топографією й орієнтуванням, тайським боксом, вивчають історію. Основа занять – патріотичне виховання.
– Викладачі освітніх закладів запрошують нас провести показові виступи, ознайомити учнів і студентів із діяльністю організації. Полк “Азов” на 70 відсотків складається з молоді. Керівники й інструктори, що при нашому штабі, воювали в цьому формуванні, а нині виконують не менш важливе завдання – готують патріотичну молодь. О сімнадцятій годині починаються щоденні заняття на базі батальйону “Полтава”. У нас дуже суворі правила й дисципліна. Молодь, яка приходить, потрапляє в напівармійську організацію. Ми, звісно, розуміємо, що працюємо з підлітками, й у певних питаннях ставимося до них лояльно. Влітку організовували виїзні палаткові табори, куди приїздили мешканці інших областей. Молодь спілкувалася, обмінювалася досвідом. Нині нашу організацію відвідують близько 100 підлітків 14 – 18 років. Повнолітні юнаки проходили в нас підготовку й продовжували свій розвиток у полку “Азов”, потім поверталися і працювали в організації інструкторами, – поінформував Олег Коваленко.
Гості пропонували присутнім на шкільному подвір’ї спробувати розібрати й зібрати автомат. Із натовпу вийшов учень 5-А класу Богдан Мілька. Автомат, каже, розбирав уперше, але в руках уже тримав – із татом до тиру ходили. Після закінчення показових виступів хлопчина ще раз спробував свої сили. Впорався із завданням і пішов до однолітків.
– Не можу всидіти на місці. Побачивши в Інтернеті інформацію про полтавський цивільний корпус “Азова”, зателефонував в організацію. Хлопці мене зустріли, все розповіли, показали. Тренування у нас відбуваються щодня по кілька годин. Завдяки заняттям я маю ліпшу фізичну форму, – розповів студент Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Дмитро Мурашов.
– У полтавському цивільному корпусі “Азова” я близько п’яти місяців. Приїхав до обласного центру здобувати освіту, побачив багато негативу та свавілля, обурився. Почув про цю організацію, зокрема й про те, що її учасники виходять на патрулювання, охороняють порядок, тому вирішив приєднатися. Навчився військової медицини, тактики, отримав хорошу фізичну підготовку. За потреби без вагань піду боронити Батьківщину, – зазначив студент Полтавського комерційного технікуму Микола Роман.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]