- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Активна стадія виборчої кампанії

30  вересня завершилися висунення та реєстрація кандидатів у депутати до місцевих рад. Отож виборча кампанія увійшла у найактивнішу стадію. Як триває підготовка та які особливості цьогорічних виборів, які відбудуться 25 жовтня? Про це йшлося на прес-конференції начальника відділу адміністрування державного реєстру виборців апарату ОДА Юрія Северина.
Зазначалося, що для 12 об’єднаних територіальних громад нинішні вибори проводяться вперше. Загалом в області на нинішніх виборах на понад 20 відсотків зменшиться загальна кількість депутатів місцевих рад. Тобто з нинішніх 10 тисяч народних обранців цього разу їх обиратиметься менше 8 тисяч. Скажімо, депутатів обласної ради в новому скликанні буде 84 замість 120 нинішніх. Разом з тим на окремих округах висувається недостатньо кандидатів у депутати до місцевих рад. Подекуди жодна особа не виявила бажання стати депутатом сільської чи селищної ради, констатував Юрій Северин. Між тим, згідно із законом, будь-яка рада повинна складатися не менш як із 12 депутатів.
У підсумку законодавцем передбачалося, що кожен конкретний депутат буде закріплений за тим чи іншим виборчим округом і представлятиме інтереси відповідної громади. Однак є небезпека того, що по деяких громадах такого представництва не буде, що пов’язано з нинішньою виборчою системою, за якою кандидат у депутати, який набрав найбільше голосів виборців, може взагалі не стати депутатом, якщо його партія не пройде 5-відсотковий бар’єр, або якщо його рейтинг виявиться нижчим за внутріпартійний рейтинг його колеги. Стосовно обрання міських голів, то в Полтаві й Кременчуці, де кількість виборців перевищує 90 тисяч, якщо жоден кандидат не набере 50 відсотків плюс 1 голос, відбудеться повторне голосування, тобто ІІ тур виборів міських голів.
Юрій Северин також акцентував на кадрових проблемах під час формування дільничних і територіальних виборчих комісій, низькій компетентності членів комісій. Загалом в області функціонуватиме 1260 дільниць, які мають запрацювати вже з 10 жовтня.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]