- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ювілей полтавського аграрного прориву

Визначальний в історії аграрної науки України день має чіткі часові координати – 29 вересня 1865 року. Тоді в Полтаві в Будинку Полтавського дворянського зібрання (нині – будинок за адресою: Жовтнева, 31) відбулося перше засідання Полтавського товариства сільського господарства, яке в подальшому здійснило справжній прорив у вітчизняній аграрній галузі. Отож урочистості з нагоди 150-річчя заснування унікального товариства зібрали відомих українських аграріїв у Полтаві саме 28 та 29 вересня і стали символічним наголошенням на неперервності традицій і спадкоємності поколінь у житниці Європи.
У часовому, економічному, науковому вимірах
У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського розпочала роботу виставка “Полтавське сільськогосподарське товариство: діяльність у часовому вимірі”.
До ювілею товариства “Укрпошта” випустила конверт із маркою й унікальний штемпель. Спецпогашення здійснили голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Петро Ворона.
– Відкриттям експозиції почався цикл заходів, присвячених 150-річчю найстарішого в Україні сільськогосподарського товариства. На виставці представлені унікальні експонати, зокрема перший і останній номери друкованого часопису “Хуторянин”, сільськогосподарська техніка кінця ХІХ – початку ХХ століття – віялка, молотарка, одинадцятирядна сівалка, випущені АТ “Р. і Т.Ельворті” у Єлисаветграді Херсонської губернії (нині Кіровоград), – розповіла завідувач науково-дослідного експозиційного відділу природи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Світлана Кигим. – Співорганізатори експозиції – Полтавська державна аграрна академія і Полтавська державна сільськогосподарська дослідна станція імені М.І. Вавилова.
– Це унікальне об’єднання, бо, мабуть, немає галузі сільського господарства, якою б не займалися члени товариства. Події 150-літньої давнини мають нерозривний зв’язок із сьогоденням, – зазначив професор кафедри землеробства й агрохімії ПДАА, заслужений працівник сільського господарства України Микола Опара.
Три ювіляри
На церемонію відкриття пам’ятного знака з нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства біля головного корпусу Полтавської державної аграрної академії прибули високоповажні гості з різних куточків України та світу. Зокрема ініціатор вшанування товариства на державному рівні, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук України, член-кореспондент НААНУ Віктор Вергунов, меценат встановлення пам’ятного знака на території ПДАА, генеральний директор державної установи “Інститут охорони грунтів України” Ігор Яцук, перший віце-президент НААНУ Михайло Бащенко, делегація з німецького міста-побратима Полтави – Фільдерштадта, нащадок роду Кочубеїв, громадянин Швейцарії Алекс Кочубей і, звісно ж, відомі полтавські та українські аграрії. Від обласної влади вітальні промови на урочистому мітингу виголосили заступник голови обласної ради Володимир Микійчук та директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов.
Побіжно торкнувшись історії товариства, Віктор Вергунов наголосив: “Сьогодні, коли Україна зробила європейський вибір, нам не треба шукати чужих досвідів, чужих прикладів за кордоном, достатньо повернутися до напрацьованого товариством, яке сповідувало, передусім, органічне землеробство”.
Під час святкового зібрання з’ясувалася цікава обставина: зображена на пам’ятному знаку медаль, яку Полтавське товариство сільського господарства вручало кращим аграріям губернії, невдовзі знову буде нагородою для наших трудівників.
Ректор ПДАА професор Валентина Аранчій під час святкового зібрання приймала також вітання з нагоди 95-ї річниці заснування навчального закладу. Вона закликала дружну студентську родину пам’ятати, що цей виш з’явився у Полтаві саме завдяки клопотанням товариства, так само, як і нинішній аграрно-економічний коледж, який бере свій початок від заснованої 120 років тому Полтавської нижчої школи садівництва і городництва. Чудовий подарунок для студентів академії до свята підготувала Асоціація випускників ПДАА на чолі з Героєм України, депутатом обласної ради Тетяною Корост – це, не мало не багато, сучасний комп’ютерний клас.
Під час мітингу біля пам’ятного знака тривалий час зберігалася певна інтрига – всі чекали на Алекса Кочубея, який затримувався в дорозі. Нащадок легендарного князівського роду, чиї предки були фактичними засновниками товариства, з’явився на святковому зібранні вже в останні хвилини, й перше, із чим звернувся до загалу, були вибачення за змушеність спілкуватися російською. На його власне переконання, для Кочубея це соромно, але невдовзі він обіцяє опанувати й українську мову. В інтерв’ю для журналістів пан Алекс розповів, що живе у Швейцарії, працює у фінансовій галузі. Князі Лев та Сергій Кочубеї, перші керівники товариства, були двоюрідними братами його прапрадіда Аркадія Васильовича й дуже близько товаришували. Долю свого роду в двадцятому столітті гість називає особливо жорстокою, тож нині нащадки Кочубеїв розкидані по всьому світу. Пан Алекс також зізнався, що дуже хвилюється з приводу своїх перших відвідин Полтавщини. У Києві та на Сумщині він уже побував, тепер випала нагода дізнаватися про полтавські, власне, диканські, корені роду. Алекс Кочубей також переконаний, що нині Україна – на правильному шляху й за умови налагодження прозорості ведення бізнесу має всі шанси відродити славу житниці Європи.
Відродження легенди
Головні урочистості з нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства зібрали численних гостей у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. М. В. Гоголя. У святковому зібранні взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Петро Ворона, народні депутати України Тарас Кутовий, Іван Кириленко, Вадим Івченко.
– Це товариство заклало основи аграрної політики, аграрного життя всієї України. Його історія вражає, але важливо, що сьогодні є достойні нащадки тих подвижників, які продовжують їхню справу, – зазначив у вітальному слові Валерій Головко.
– Ми ніколи не повинні втрачати віру в розвиток нашої країни вже тому, що маємо унікальну історію, якій може заздрити будь-хто в Європі, – зазначив голова обласної ради Петро Ворона. – У єдності ми зможемо подолати всі труднощі й рухатися вперед. Слава хліборобам і слава Україні!
Голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий зачитав святкове звернення Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана до учасників урочистостей з нагоди 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства. Народний депутат України Іван Кириленко нагадав присутнім про видатного українського ученого-аграрія, господарника, багаторічного керівника Полтавщини Федора Трохимовича Моргуна, який був одним із найдостойніших послідовників товариства, умів дбати не тільки про урожай, а й про збереження грунтів.
Знаковою подією урочистостей мала стати презентація оновленого товариства – громадської організації “Полтавське сільськогосподарське товариство” на чолі з видатним аграрієм, Героєм України, засновником ПП “Агроекологія” Семеном Антонцем. Подія справді відбулася, щоправда Семен Свиридонович за станом здоров’я не зміг приїхати до Полтави й доручив виконати відповідальну місію генеральному директору агропромхолдингу “Астарта-Київ”, також нашому земляку з Глобинського району Віктору Іванчику. Зі сцени він закликав усіх, хто не байдужий до майбутнього полтавської землі, приєднуватися до товариства, яке працюватиме на статутних засадах, наближених до засад наших видатних предків.
У ході урочистого зібрання було презентовано також ряд наукових видань, присвячених ювілейним подіям. Кращих аграріїв та науковців у цій галузі відзначили Почесними грамотами й Подяками Верховної Ради України, облдержадміністрації, обласної ради, НААНУ. Артисти театру, обласної філармонії та аматори сцени подарували глядачам концертне дійство.

Анна ВАСЕЦЬКА
Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]