- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Унікальний рекорд народної майстрині

Днями національний реєстр рекордів України поповнився ще одним витвором із Кременчука. Упродовж тривалого часу на паркані біля багатоповерхівки її створює патріотично налаштована мешканка Світлана Бондаренко. Матеріалом для роботи вона обрала звичайні пластикові кришечки від пляшок. Спочатку збирала їх сама, пізніше почали допомагати сусіди й небайдужі добродії. Працюючи в техніці мозаїки, авторка створює справжні шедеври вуличного дизайну. Коли розпочалася війна на Донбасі, вирішила відкрито заявити про свою позицію щодо кривавих подій і взялася створювати першу квітку миру.
– Тоді дехто писав досить несхвальні відгуки у соцмережах, – розповіла Світлана. – Однак, коли почала створювати панно “Україна Єдина”, біля мого під’їзду почали з’являтися пакетики з кришечками. Я зрозуміла, що роблю правильно.
Зважаючи на те, що паркан біля будинку досить довгий, простір для художніх робіт Світлани Бондаренко також широкий. Там уже розмістилася експозиція з панно різнопланової національно-патріотичної тематики. Деякі роботи з’являються за порадами сусідів, знайомих, а то й зовсім незнайомих людей. Якось, коли Світлана працювала над однією з робіт, до неї підійшов чоловік і запропонував власний ескіз портрета Кобзаря. Вона зробила обрамлення у вигляді вишиванки, а от сусід підказав доповнити панно словами Тараса Шевченка: “Геть бусурманів з неньки України”.
На жаль, така творчість дратує різного роду вандалів, і вони намагаються зіпсувати панно. Зважаючи на такі загрози, мешканці будинку пильно стежать за безпекою мозаїчних творів. Віднедавна до панно народної майстрині почали навідуватися бійці, котрі повернулися з війни чи проходять реабілітацію в госпіталі, щоб сфотографуватися.
Роботи кременчуцької майстрині відзначили як унікальний рекорд України. Світлані Бондаренко вручено відповідний сертифікат.

Антон ПИСАРЧУК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]